Iza kulisa: Mladi Iranci žive kao i mi - ali samo u svoja četiri zida

Izvor: Blic, 25.Jul.2013, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iza kulisa: Mladi Iranci žive kao i mi - ali samo u svoja četiri zida

Zapadnjačka vizija iranske kulture uglavnom se svodi na agresivnu retoriku bivšeg predsednika Mahmuda Ahmadinežada i kontroverze u vezi sa nuklearnim mogućnostima te države. Ipak, zbirka fotografija pod nazivom "Iranska dnevna soba" pokazuje da stanovnici Irana u represivnom režimu vode sasvim normalne živote - u svoja četiri zida.

Kada na vestima gledamo izveštaje iz Irana, obično su u pitanju kadrovi pokrivenih žena ili buntovnih muškaraca na ulici, pa zaboravljamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da su u pitanju obični ljudi poput nas.

O tome da se i stanovnici Irana zabavljaju i druže u slobodno vreme, svedoče fotografije 15 lokalnih autora iz knjige "Iranska dnevna soba". Izdavač "Fabrica" ustupio je fotografije "Blicu".

Približavajući se granici zabrane koju propisuje islamski režim, oni nose slobodniju odeću, razgovaraju o raznovrsnim temama i puše.

Muškarci koji napolje smeju da izađu samo u pantalonama i majicama dugih rukava, po kući nose "zapadnjačku" odeću.

Žene su u suknjama i dekoltiranim majicama samo u svojim domovima, dok napolju moraju da budu pokrivene (pridržavanje strogih pravila proverava čak i policija).

Na sreću stanovnika Irana, novoizabrani predsednik Hasan Rohani zagovara nešto labavija društvena pravila.

Mladi su oduševljeni što on podržava korišćenje društvenih mreža, a nadaju se da će biti blagonaklon i prema filmovima i muzici sa temom muško-ženskih odnosa, koja je trenutno zabranjena.

Potrebno je da prođe mnogo vremena da bi ostatak sveta promenio svoju sliku o Iranu. U prilog tome govori i činjenica da je kompanija "PayPal" privremeno stavila knjigu "Iranska dnevna soba" na crnu listu, samo zbog reči "iranska" u naslovu.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.