Iza hakerskog napada na Gugl stoje obrazovne ustanove?

Izvor: Blic, 19.Feb.2010, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iza hakerskog napada na "Gugl" stoje obrazovne ustanove?

Serija nedavno izvedenih hakerskih napada na Internet pretraživač "Gugl" i kompjuterske mreže preko 20 američkih korporacija dovedena je u vezu sa jednim elitnim kineskim univerzitetom i stručnom školom koja je povezana sa vojskom, pokazuje do sada sprovedena istraga o ovom slučaju.

Prema rečima neimenovanih izvora, obrazovne ustanove do kojih je istraga do sada dovela su univerzitet Djaotong u Šangaju i stručna škola Lansjiang, u istočnoj kineskoj provinciji Šandong, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << piše "Njujork tajms".

Ova škola koja poseduje jedan od najnaprednijih kompjuterskih programa obrazovanja u Kini, osnovana je uz podršku vojske, za koju se kompjuterski naučnici obučavaju upravo u ovoj ustanovi.

Osobe uključene u istragu o napadima, čiji je cilj bio krađa poslovnih tajni, kompjuterskih šifri i podataka o elektronskoj pošti kineskih boraca za ljudska prava, kažu da su oni započeti možda još u aprilu prošle godine, mesecima pre nego što se prvobitno smatralo, navodi list.

Kompanija "Gugl" je 12. januara saopštila da su njen pretraživač i kompjuterske mreže drugih kompanija polovinom decembra bili izloženi napadima koji su verovatno potekli od Kine.

Stručnjaci za kompjutersku bezbednost, među kojima su i istražitelji iz Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), od tada su pokušavali da utvrde izvor ovih napada, ali su do sada dolazili samo do servera na Tajvanu.

"Njujork tajms" piše da će se, ukoliko se novi nalazi potvrde u daljem toku istrage, otvoriti brojna pitanja, među kojima i mogućnost da su napadi zaista potekli iz Kine, iako ne nužno od kineske vlade, niti iz kineskog izvora.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.