Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Mar.2017, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz zapadnog Mosula pobeglo 26.000 civila za deset dana

Oko 26.000 civila pobeglo je iz zapadnog Mosula u prvih deset dana od početka operacije iračkih snaga da proteraju Islamsku državu iz tog dela grada, rekao je danas irački ministar zadužen za raseljene i migracije.

Državne službe "prihvatile su 26.000 raseljenih iz (zapadnog) Mosula u proteklih deset dana", rekao je Džasem Mohamed al-Džaf.

To ipak predstavlja samo mali deo od 750.000 stanovnika koji se još nalaze u zapadnom delu grada, prema proceni humanitarnih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << organizacija.

Iračke snage uz podršku međunarodne koalicije predvođene SAD od 19. februara krenule su u ofanzivu za povraćaj zapadnog Mosula.

Ta borba deo je operacije za povraćaj tog grada, poslednjeg uporišta Islamske države u Iraku, pokrenute 17. oktobra prošle godine.

Iračke snage već su 24. januara povratile istočni deo Mosula koji je rekom Tigar podeljen na dva dela.

Islamska država zauzela je Mosul u junu 2014. u blic ofanzivi kada je ta ekstremistička grupa zauzela velike delove teritorija u Siriji i u Iraku. Grupa je od tada izgubila veliki deo tih zauzetih zona.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.