Izvor: Blic, 11.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz šatora u novu kuću

NOVI GRAD - Dvadesetšestogodišnji Zdravko Dejanović skoro godinu dana živi u mestu Svodna kod Novog Grada, na ledini, ispod šatora koji prokišnjava. Izbeglica je iz Bosanske Krupe, a na području opštine Novi Grad selio se 11 puta.

Zahvaljujući vlastima Novog Grada, prvenstvo načelniku opštine Borislavu Vukoviću, Zdravku je obezbeđen građevinski paket za gradnju kuće, vredan 2.200 KM, a Ministarstvo za izbegle i raseljene RS donelo je rešenje po kojem se Dejanoviću >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za pomoć u izgradnji kuće dodeljuje još 2.500 KM. Kuća je već sazidana do prvog sprata.

Načelnik Vuković kaže da je temelj za kuću napravljen od opštinskog novca, a novcem koji pristigne iz Ministarstva raspolagaće opštinska komisija zadužena za gradnju kuće.

Zdravko se, uz sve nevolje, bori i sa teškom mentalnom bolešću, boluje i od epilepsije, a kaže da ima problema sa srcem i bubrezima.

„Mesečno preživljavam sa stotinu maraka koje dobijam od boračke organizacije, jer su mi u proteklom ratu poginula dva rođena brata. Otac je umro, a majka je nestala pre sedam godina i od tada ništa ne znam o njoj", priča Zdravko.

Otkako je u Svodnoj, meštani su ga zavoleli, svesrdno mu pomažu u svemu. Kažu da je „dobar komšija i da je krajnje vreme da se skući", a ni Zdravko ne želi da ide u neku od ustanova u kojoj bi se brinuli o njemu.

„Ostaću ovde. Nade i želje su mi se ostvarile jer su se smilovali dobri ljudi i pomoći će mi da sagradim kućicu, pa bilo kakvu", kaže ovaj mladić, presrećan što će uskoro dobiti krov nad glavom.

„Verujem u Boga i verujem u dobre ljude. Ja ću raditi i zaraditi da se prehranim, a svima koji će mi pomoći od sveg srca zahvaljujem, oni su mi vratili nadu u život", kaže Zdravko.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.