Iz godine u godinu sve više požara u pokrajini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Mar.2012, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz godine u godinu sve više požara u pokrajini

NOVI SAD, BEOGRAD -

U protekla tri dana u Srbiji je bilo više od hiljadu požara. Od toga na teritoriji južnobačkog okruga 205. Uzrok je uglavnom ljudska greška uprkos visokim kaznama koje propisuje zakon. U Vojvodini ih je bilo i na Fruškoj Gori iako je većina požara zabeležena u ravničarskom delu.

Različiti su motivi onih koji pale njive, utrine i uvratine. Neki to rade da bi lakše pripremili parcelu za prolećne radove, drugi iz neznanja. Paljevine su svakako lošiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izbor u odnosu na zaoravanje žetvenih ostataka. To nam je potvrdio i poljoprivrednik Miodrag Uglješ iz Kovilja.

"Apsolutno je bolje zaorati ostatke biljne mase. Mi imamo savremene plugove kojima zaoravamo ali pre toga masu koja se zaorava treba poprskati nekim đubrivom ili rastvorom koje stimuliše razlaganje " izričit je Miodrag.

Komandant novosadske vatrogasne brigade Dragoslav Klisura izjavio je za Radio Novi Sad da su požari učestali i da ponekad ne mogu da dođu do njih, kao na nekim delovima Fruške gore. Građani kao da ne haju za visoke kazne, kaže Klisura i dodaje: "Zakon je vrlo jasan, zabranjeno je spaljivanje žetvenih i biljnih ostataka i smeća. Međutim, svedoci smo da se građani oglušuju bez obzira na to što su propisane kazne relativno visoke od 10 do 50 hiljada dinara za fizička lica i od 300 hiljada do milion dinara za pravna lica", kaže Klisura.

Stručni saradnik poljoprivredne stanice u Novom Sadu Janko Pap potvrdio je za RNS da ima dosta paljenja po ataru i da to nije dobro.To, kaže Pap, pale oni koji nisu stigli ili nisu hteli da žetvene i druge biljne ostatke zaoru jesenas kada je trebalo baciti i mineralna đubriva. Štete su nesagledive, kaže Pap i dodaje:

"U svakom slučaju dolazi do gubitka organske materije u zemljištu, stradaju korisni organizmi, divljač na uvratinama te drvoredi koji usporavaju vetrove i regulišu mikroklimu. Požari često unište stabla i šteta je velika. To nikako ne treba raditi", zaključio je Pap.

Vatrogasne i spasilačke ekipe nemaju dovoljno kapaciteta ni ljudstva i to uvek treba imati u vidu, poručuju naši sagovornici. Štete u njivama su nemerljive po biljni i životinjski svet, a bilo je i ljudskih žrtava.

Nikolić: Triput više požara nego ranijih godina

Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a Srbije Goran Nikolić izjavio je danas da je u protekla četiri dana u Srbiji bilo oko 1.000 požara, što je tri puta više u odnosu na prethode godine.

Nikolić je rekao da je za većinu požara uzrok bio ljudski faktor, pa je apelovao na građane da ne pale travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru, u urbanim sredinama, na obradivim površinama ili u blizini šuma.

"Ljudi, da bi uredili neki deo prostora, misle da će to uraditi tako što će to spaliti, bilo da se radi o biljnim ostacima ili nekom otpadu, a dovoljno je da manji vetar dune i da se požar proširi u nekontrolisanom pravcu", rekao je Nikolić gostujući na RTS-u.

On je rekao je da su svi požari koji su izbili proteklih dana lokalizovani, kao i da zahvaljujući još uvek niskim temperaturama, nije zahvaćen veći šumski kompleks.

Nikolić je rekao da je u četiri dana bile dve žrtve požara, kao i šest povređenih ljudi i podsetio da je prošle godine je bilo 18 žrtava i 55 teško povređenih.

On je ukazao da je Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje bilo čega.

Nikolić je rekao da Uprava za vatrogasno-spasilačke jedinice nema dovoljno kapaciteta da pokrije celu Srbiju, ali je izrazio nadu da će, uz zajedničke napore sa policijom, uspeti da smanji broj požara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.