Iz budžeta za treći pokušaj vantelesne oplodnje

Izvor: Šumadija Press, 02.Dec.2015, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz budžeta za treći pokušaj vantelesne oplodnje

Uvođenje novih vidova socijalne podrške, među kojima je i treći pokušaj vantelesne oplodnje biće u planu Skupštine grada za narednu godinu.

Kako kaže dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja, na to je uticala stabilnost u finansiranju sistema socijalne i zdravstvene zaštite, ostvarena izmirenjem svih zaostalih potraživanja u 2015. godini.

Od te odluke očekuje se da unapredi politiku rađanja tako što će parovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << koji su iskoristili dva pokušaja vantelesne oplodnje o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja zahvaljujući lokalnoj samoupravi imati punu podršku za još jedan pokušaj u 2016. godini.

U toku su dogovori sa Filijalom republičkog fonda o neophodnoj administrativnoj podršci, kao i priprema odluke i pravilnika koji će biti realizovani do kraja decembra. Odluka će stupiti na snagu 1. januara 2016. godine, a grad Kragujevac je u budžetu za te namene planirao deset miliona dinara. To će biti dovoljno za 40 parova kojima će Grad pomoći da realizuju treći pokušaj vantelesne oplodnje jer je maksimalni iznos finansijskih sredstava na koje će moći da računaju do 250 000 dinara. To pravo moći će da ostvare parovi koji su u braku ali i u vanbračnoj zajednici odnosno sve žene koje do dana podnošenja zahteva nisu napunile 42 godine.



– Odgovorna lokalna samouprava brine o svojim sugrađanima, ali ne samo odlukama o zaštiti socijalno ugroženih kategorija stanovništva nego i kroz odluke koje imaju dalekosežne rezultate u budućnosti kada se radi o pupulacionoj politici našeg grada. Zadovoljstvo je najaviti takvu meru kao jedno od novih prava u 2016. godini u Kragujevcu
– kaže dr Gordana Damnjanović i dodaje da je Filijala izrazila spremnost da gradu pruži punu podršku.

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.