Iz Minesote na vukove

Izvor: Vesti-online.com, 03.Feb.2017, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz Minesote na vukove

Čitava brigada od 750 lovaca iz Srbije, Bugarske, SAD, Hrvatske i BiH na planinskim terenima u okolini Blaca uspela je da ulovi samo jednog vuka i nekoliko lisica. Iz godine u godinu lovačka međunarodna manifestacija pod nazivom Vuku u pohode koju organizuje Lovačko udruženje Blace okuplja sve veći broj lovaca iz Srbije i nekoliko zemalja iz okruženja, ali i lovce iz SAD, koji su očarani lepotom i lovnim potencijalima Srbije.

Među lovcima, istina ovog puta bez ulova, bio >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je i Miroljub Stamenković, čovek naše gore list, koji već godinama živi u Minesoti u Americi, ali i lovac koji već godinama neizostavno dolazi kopaoničkim i jastebačkim vukovima u pohode.

- Nije meni samo do lova, nego do ovog ambijenta i druženja sa ljudima u Srbiji. Svake godine dolazak u otadžbinu usklađujem s vremenom održavanja ove manifestacije koja je, verujem, jedna od retkih u svetu. Jednostavno, cela godina u Americi mi prođe u pripremama za dolazak, učešće na manifestaciji i ponovno viđenje sa prijateljima. U Ameriku se vratim zadovoljan jer svakog puta u Blacu steknem nove prijatelje - kaže za "Vesti" Miroljub Stamenković.

I ovog puta, iako je mraz štipao za oči i ruke kao nikada do sada u tradiciji dugoj dve decenije, u centru Blaca se okupila brigada lovaca koji su nakon svečanog znaka predsednika opštine Blace Zorana Jozića za početak manifestacije krenuli ka padinama Kopaonika i Jastrepca po tačno utvrđenom rasporedu u nadi da će im se posrećiti i da baš njih zaštitnik lovaca Jevstatije dovesti do vučjih tragova i brloga.

Bilo je hladno lovcima, koji su se s mukom probijali po teškim terenima po snegu do pojasa, ali i vukovima, koji su se zavukli duboko u svoje jazbine i bilo je očigledno da nisu bili dobre volje da prime lovce koji su im, kako se kaže u nazivu manifestacije, pošli u pohode.

Pri kraju dana promrzli lovci su se, prema planu manifestacije, ponovo okupili u centru Blaca koje je tog dana bila svetska prestonica lovaca i dvocevki kako bi sumirali rezultate pohoda zverima koje su, kako se pokazalo tog dana, bile lukavije od lovaca.

Najprecizniji ovog puta bio je Dragan Stević iz Novog Sada koji je odstrelio vuka, a nešto manje sreće imali su David Đorđević iz Rekovca i Dragiša Sudimac i Saviša Andrejić iz Blaca, koji su odstrelili lisice. Najuspešniji na dvadesetoj po redu međunarodnoj manifestaciji Dragan Stević nije krio zadovoljstvo zbog lovačkog uspeha koji je postigao.

- Podatak da sam jedini koji je ulovio vuka govori dovoljno. Naravno da sam zadovoljan i svojim uspehom, ali i organizacijom manifestacije koja spada u red najvećih i najpriznatijih u Srbiji - istakao je prvi među 750 dokazanih lovaca iz zemlje i sveta.

Službena analiza lovačkog učinka i trofeja izloženih uglavnom na haubama automobila je zapravo tek uvod u glavni deo programa u kome učestvuju promrzli i izgladneli lovci. Lovačko druženje u toploj hotelskoj sali započinje vrućom rakijom, a završava se u ranim jutarnjim satima. Dok se lovci goste i obavezno hvale, iz svojih brloga izlaze izgladneli vukovi, a meštani noć provode pored svojih torova čuvajući mal.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.