Iz Japana stižu soja sos, sirće od umeboši šljive, šitaki pečurke

Izvor: Politika, 26.Mar.2011, 01:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz Japana stižu soja sos, sirće od umeboši šljive, šitaki pečurke

U februaru i martu nije bilo uvoza iz ove zemlje, a ukoliko se pojave takvi zahtevi, inspektori će na graničnom prelazu ispitivati i radioaktivnost. – Inspekcije spremne za kontrolu hrane iz Japana

Granična fitosanitarna inspekcija spremna je da pojača kontrolu pošiljki prehrambenih proizvoda iz Japana na radioktivnost, kažu u Ministarstvu trgovine, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

– Iz Japana se najčešće uvoze proizvodi biljnog porekla kao što >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su soja sos, sirće od umeboši šljive, pirinčano sirće, sušeni koren lotosa i šitaki pečurke, ali u februaru i martu nismo imali uvoz iz ove dalekoistočne zemlje – ističu u ovom ministarstvu, dodajući da potrošači u Srbiji mogu da budu mirni, jer na njihove trpeze stiže bezbedna hrana iz uvoza.

– Prilikom uvoza proizvoda biljnog porekla granična fitosanitarna inspekcija za bezbednost hrane Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede kontroliše pošiljke tako što proverava da li svaku od njih prati međunarodno uverenje o zdravstvenom stanju, kao i sertifikat koji izdaje ovlašćena organizacija zemlje izvoznice kojim se takođe garantuju poreklo i kvalitet. Inspektori, potom, detaljno pregledaju svaku pošiljku i uzimaju uzorke za ispitivanje. Tek kadasedobijelaboratorijskiizveštaji ukolikorobaispunjavanašeuslove,onasepušta na tržište – objasnili su u ministarstvu.

Ako inspektori utvrde da voće ili povrće ima višak štetnih materija nego što je dozvoljeno, zabranjuju uvoz.

– U takvoj situaciji uvoznici proizvod mogu da vrate ili da ga unište na bezbedan način, ali moraju da vode računa da ne dođe do zagađenja životne sredine – kažu.

Slično je i sa hranom životinjskog porekla iz Japana – od početka ove godine nije bilo uvoza.

– Ali, ukoliko se u narednom periodu pojave zahtevi za odobravanje uvoza pošiljaka iz Japana, inspektori Uprave za veterinu obavezno će ispitivati radioaktivnost na graničnom prelazu pre puštanja pošiljke u unutrašnjost Srbije – tvrde u Ministarstvu trgovine i poljoprivrede.

S. Despotović

objavljeno: 26.03.2011

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Stiže li u Srbiju ozračena hrana iz Japana?

Izvor: Mondo, 26.Mar.2011

U februaru i martu nije bilo uvoza iz ove zemlje, a ukoliko se pojave takvi zahtevi, inspektori će na graničnom prelazu ispitivati i radioaktivnost.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.