Iz IPA 2 do 2017.godine 165,8 miliona evra

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Apr.2015, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz IPA 2 do 2017.godine 165,8 miliona evra

SARAJEVO - Ukupni iznos indikativnih sredstava predviđen za BiH u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći /IPA 2/ do 2017. godine umanjen je i iznosi 165,8 miliona evra, navodi se u Informaciji koju je danas usvojio Savjet ministara BiH.

Razlog za umanjenje IPA sredstava jeste zastoj BiH na putu evropskih integracija, nepostojanje mehanizma koordinacije i nedostatak određenih strateških dokumenata, jer je novi pristup da se pomoć fokusira na sektore u kojima postoje sektorske strategije >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i dovoljna sektorska koordinacija.

Riječ je o Informaciji o konačnoj verziji Indikativnog strateškog dokumenta za IPA 2 za BiH /2014-2017/, kojim su definisani prioriteti finansijske pomoći EU za podršku BiH na pristupnom putu.

Indikativne godišnje alokacije za BiH za 2014. i 2015. godinu iznose po 39,7 miliona evra, za 2016. godinu 42,3 miliona evra, a za 2017. godinu 43,7 miliona evra, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Indikativni strateški dokument biće revidiran 2017. godine, kada je planirana revizija svih strateških dokumenata IPA 2 za sve zemlje korisnice, ali u BiH može biti revidiran i ranije na inicijativu Evropske komisije.

Sektori koji su uključeni u Indikativni strateški dokument za moguću IPA 2 podršku su demokratija i upravljanje, vladavina prava i osnovna prava, konkurentnost i inovacije - strategije lokalnog razvoja, te obrazovanje, zapošljavanje i socijalne politike.

Zadužena je Direkcija za evropske integracije /DEI/ BiH da, u saradnji sa nadležnim institucijama u BiH, nastavi koordinisati proces u vezi sa korišćenjem IPA 2 u BiH u skladu sa dinamikom procesa i smjernicama Evropske komisije.

Savjet ministara BiH danas je na sjednici, koja je u fokusu imala evropske integracije BiH, utvrdio Prijedlog okvirnog sporazuma između BiH i Evropske komisije o aranžmanima za provođenje finansijske pomoći EU BiH u okviru IPA 2, kojim su definisana pravila i uslovi za korišćenje sredstava IPA 2.

Zaključivanjem ovog sporazuma između BiH i Evropske komisije stvaraju se uslovi za korišćenje sredstava iz IPA 2, a njegovom ratifikacijom postaće operativna i interventna sredstva preusmjerena za saniranje posljedica poplava u BiH od 41 milion evra iz IPA 2 za 2014. godinu.

Ministarstvo finansija i trezora dostaviće Prijedlog okvirnog sporazuma Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika u ime BiH određen je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Savjet ministara BiH je, uz prihvaćene prijedloge na sjednici, usvojio Informaciju DEI BiH o daljem programiranju IPA 2 i pripremi sektorskih planskih dokumenata za programiranje IPA 2, koji su uslov za pripremu godišnjih državnih IPA programa.

Riječ je o sektorskim planskim dokumentima za pravdu i osnovna prava, provođenje zakona, kao i za demokratiju i upravljanje od 2015. do 2017. godine.

Njihovu pojedinačnu izradu koordinisaće ministarstva pravde i bezbjednosti BiH, te Kancelarija koordinatora za reformu javne uprave, u saradnji sa DEI BiH i svim ustavno nadležnim institucijama u BiH.

Resorne koordinirajuće institucije zadužene su da uspostave i koordinišu rad sektorskih radnih grupa za pripremu sektorskih planskih dokumenta za programiranje IPA 2.

Radne grupe će pripremiti pojedinačni sektorski planski dokument za korišćenje IPA 2 u zadatim rokovima, a u skladu sa ustavnim nadležnostima svih nivoa vlasti u BiH, kao i planom i instrukcijama DEI BiH.

Savjet ministara BiH usvojio je Informaciju Direkcije za evropske integracije o izradi Priloga institucija u BiH za redovni godišnji izvještaj o napretku BiH u procesu evropskih integracija za 2015. godinu.

Savjet ministara je na današnjoj sjednici zadužio nadležne institucije u BiH da, u skladu sa utvrđenim rokovima, dostave Direkciji za evropske integracije BiH relevantne informacije o ostvarenom napretku u izvještajnom periodu.

Direkcija za evropske integracije zadužena je da objedini doprinose institucija u BiH, vodeći računa o Smjernicama za izvještavanje Evropske komisije u procesu evropskih integracija, rokovima navedenim u ovoj informaciji, kao i ograničenju u pogledu broja stranica, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Direkcija je zadužena i da obavi konsultacije sa Evropskom komisijom i Delegacijom EU u BiH u vezi sa novom metodologijom izvještavanja u okviru Paketa proširenja za 2015. godinu, te da, u saradnji sa nadležnim institucijama u BiH, prilikom izrade dopune Priloga, primijeni novu metodologiju izvještavanja za oblasti navedene u ovoj informaciji.

Obaveza BiH u procesu evropskih integracija je dostava Priloga institucija za redovni godišnji izvještaj o napretku Evropskoj komisiji do 5. maja i Dopune priloga institucija do 1. septembra.

Savjet ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva inostranih poslova, dao saglasnost za glasanje državljana Turske u prostorijama turske Ambasade u Sarajevu povodom opštih izbora u toj zemlji, koje će biti obavljeno 30. i 31. maja od 10.00 do 19.00 časova.

Povodom izbora za predsjednika Poljske data je saglasnost i za glasanje poljskih državljana u prostorijama Ambasade Poljske u Sarajevu 10. maja od 7.00 do 21.00 čas.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Iz IPA 2 do 2017. godine 165,8 miliona evra

Izvor: Capital.ba, 15.Apr.2015

SARAJEVO, Ukupni iznos indikativnih sredstava predviđen za BiH u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći /IPA 2/ do 2017. godine umanjen je i iznosi 165,8 miliona evra, navodi se u Informaciji koju je danas usvojio Savjet ministara BiH. Razlog za umanjenje IPA sredstava jeste zastoj BiH na putu evropskih...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.