Iz Hrvatske u Sloveniju ušlo oko 1.000 izbjeglica

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Sep.2015, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz Hrvatske u Sloveniju ušlo oko 1.000 izbjeglica

LJUBLJANA - U Sloveniju je iz Hrvatske do danas popodne ilegalno ušlo oko 1.000 izbjeglica, prenose slovenački mediji pozivajući se na nepotpune podatke policije.

Kako je prenijela Slovenačka agencija STA, vjeruje se da će mnogo izbjeglica pokušati da prođe "zelenu granicu" izvan službenih prelaza u petak uveče i tokom noći, na što je policija spremna.

Najnoviji zvanični podaci o broju pristiglih izbjeglica biće objavljeni tokom večeri, prenosi Hina. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<

Policija je u Posavlju, južnoj regiji koja je na granici sa Hrvatskom, gdje je stanje najkritičnije, pojačala kontrolu i poslala na teren više desetina pripadnika specijalne policije.

Kako javlja STA, u policiji smatraju da su spremni za izvršenje zadataka i da nema potrebe za aktiviranjem vojske, a pojačava se i policijska kontrola duž cijele granice s Hrvatskom.

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Boštjan Šefić izjavio je da bi Slovenija idućih dana mogla bez većih problema da kontroliše dolazak oko 500 izbjeglica dnevno i da bi u deset dana mogla da smjesti njih oko 5.000.

Pritom bi aktivirala zalihe iz rezervi s čime je već počela izdvajanjem 1.200 kreveta za smještaj zbeglica.

Slovenački mediji javili su da je Austrija ponudila Sloveniji 300 stručnjaka koji bi iz Beča bili upućeni na slovenačko-hrvatsku granicu, kako bi Ljubljani pomogli da kontroliše sadašnju situaciju.

Austrijska ministarka unutrašnjih poslova Johanna Mikl-Leitner rekla je da bi oni mogli da počnu da rade već slijedeće sedmice.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.