Iz Gvantanama ih šalju u Urugvaj

Izvor: B92, 07.Dec.2014, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz Gvantanama ih šalju u Urugvaj

Šest zatvorenika iz Gvantanama, koji su 12 godina proveli u tom američkom u zatvoru na Kubi, poslato je u Urguvaj gde će dobiti izbeglički status.

Odluka o slanju četiri Sirijca, jednog Tunišanina i jednog Palestinca mesecima je odlagana zbog strahovanja Pentagona u vezi sa bezbednošću i političkih razloga u Urugvaju.

Ta šestorica, koji su držani u Gvantanamu kao ekstremisti povezani s Al Kaidom mada nikada nisu optuženi, pušteni su u okviru intenziviranih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napora američkog predsednika Baraka Obame da zatovri zatvor u zalivu Gvantanamo na Kubi.

Njima je odobren izlazak iz zatvora još 2009, ali nisu mogli biti poslati u matične zemlje, dok su SAD s druge stane imale problema da nađu zemlju koja bi ih primila.

Urugvajski predsednik Hose Muhika rekao je da će im biti pružena pomoć da se smeste u toj zemlji gde živi oko 300 muslimana.

"Veoma smo zahvalni Urugvaju na ovom važnom humanitarnom činu i predsedniku Muhiki na njegovom snažnom liderstvu u obezbeđivanju doma pojedincima koji se ne mogu vratiti u svoje zemlje", rekao je predstavnik Stejt departmenta.

Urugvajski zvaničnici danas nisu hteli da komentarišu dolazak bivših zatvornika iz Gvantanama, a predstavnica vojne bolnice u Montevideu rekla je da su oni na ispitivanju i odbila da iznese druge detalje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zatvorenici iz Gvantanama idu u Montevideo

Izvor: RTS, 07.Dec.2014

Šest zatrvorenika iz Gvantanama, koji su 12 godina proveli u tom američkom u zatvoru na Kubi, poslato je u Urguvaj, gde će dobiti izbeglički status...Američka vlada saopštava da je odluka o slanju četiri Sirijca, jednog Tunišanina i jednog Palestinca mesecima odlagana zbog strahovanja Pentagona...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.