Izvor: B92, 05.Nov.1999, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz Crne Gore najavljuju reciprocne mere - na prekid platnog prometa

Monetarni savet Narodne banke Crne Gore na sastanku u Podgorici, odrzanom kasno uvece u cetrvrtak, ocenio je da je odluka guvernera Narodne banke Jugoslavije o prekidu platnog prometa izmedju dve jugoslovenske republike neocekivana i da ce iz Crne Gore uslediti reciprocne mere. "Kako je iz Srbije najavljeno da ce sve uplate iz Crne Gore biti vracane, tako ce iz Crne Gore uplate iz Srbije ponovo biti adresirane odakle su i upucene", zakljuceno je na sednici Monetarnog saveta. Savet je najavio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ce u petak saopstiti koje ce reciprocne mere biti preduzete u Crnoj Gori.

Savezni ministar za finansije Dusan Pesic u izjavi za B2 92 ocenio je da je odluka Narodne Banke Jugoslavije kao odgovor na uvodjenje paralelne valute u Crnoj Gori - sasvim adekvatna: "Mislim da je obaveza Narodne banke da zastiti dinar od eventualnog upada u monetarni sistem, od eventualnog emitovanja novca od strane te novoformirane emisione banke na podrucju Crne Gore, posto Narodna banka nema kontrolu nad tim podrucjem, moguce je bilo ocekivati tako nesto", izjavio je Pesic. Premijer Crne Gore Filip Vujanovic odgovarajuci na ovakve tvrdnje izjavio je da je odluka o prekidu platnog prometa politicki motivisana: "Apsolutno je svima jasno da ne postoji nikakva opasnost da se napravi monetarni udar. Mi imamo pet odsto dinarske mase u Jugoslaviji i sa tim novcem se ne moze napraviti monetarni udar. A vidljivo je da je odluka koju smo mi doneli opravdana jer je centralna banka pod potpunim uticajem politike", rekao je premijer Crne Gore za Bi Bi Si, a prenosi B2 92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.