Iz Budimpešte krenuo voz pun migranata

Izvor: Press, 03.Sep.2015, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz Budimpešte krenuo voz pun migranata

Voz prepun migranata krenuo je danas iz Budimpešte ka granici sa Austrijom, a mađarski zvaničnici navode da na železničkoj stanici vlada haotična situacija zbog zbunjujućih poruka Nemačke.
Foto:Tanjug
Sa glavne međunarodne železničke stanice krenuo je voz u kom se nalazi između 200 i 300 migranata.
Agencija AFP navodi da će vagoni da se podele i da bi tri trebalo da stignu u Sombahtelj, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << a preostali u Šopron. Oba mesta se nalaze na zapadnoj granici Mađarske sa Austrijom.
Šef kabineta mađarskog premijera Janoš Lazar izjavio je da će, što se tiče migranata, policija da se pridržava šengenskih pravila Evropske unije i da će da izvrši sve provere u vozovima koji se kreću ka zapadnoj granici.
Lazar je, na konferenciji za novinare, rekao da je haotična situacija, koja trenutno vlada na železničkoj stanici u Budimpešti, proistekla iz kontroverznih poruka koje migrantima upućuje Nemačka.
"To je zato što je Nemačka pre nešto više od nedelju dana poručila Sirijcima da ih Nemačka čega i pozvala ih za trpezu", kazao je Lazar.
Nešto ranije, šef bečke policije Gerhard Pirstl je izjavio da migranti koji iz Budimpešte dolaze u Beč neće biti kontrolisani ili registrovani, kao i da će im biti dozvoljeno da nastave put.
Železnička stanica Keleti u Budimpešti ponovo je u jutarnjim satima otvorena za migrante posle povlačenja policije koja im je prethodne noći naložila da se premeste u podzemni prolaz, ili posebno određenu tranzitnu zonu.
U prvim izveštajima, agencije su prenele da nijedan voz iz bezbednosnih razloga neće uputiti za zapadnu Evropu.
Većinu imigranata čine Sirijci koji žele da otputuju u Austriju ili Nemačku bez odgovarajućih dokumenata.
Mađarska, nemačka i austrijska policija formirale su zajedničke patrole koje kontorolišu vozove koji saobraćaju od Budimpešte preko Beča do Minhena, dok pripadnici mađarske i slovačke policije nadgledaju vozove koji idu za Bratislavu.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Mađarska pustila da krene voz pun migranata

Izvor: Vesti-online.com, 03.Sep.2015

Voz prepun migranata krenuo je u četvrtak iz Budimpešte ka granici sa Austrijom, a mađarski zvaničnici navode da na železničkoj stanici vlada haotična situacija zbog zbunjujućih poruka Nemačke. U vozu se nalazi između 200 i 300 migranata...AFP navodi da će vagoni da se podele i da bi tri trebalo...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.