Ivanović: Priština izbegava dijalog, plaši se da će izgubiti

Izvor: Glas javnosti, 13.Avg.2012, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanović: Priština izbegava dijalog, plaši se da će izgubiti

KOSOVSKA MITROVICA - Politički predstavnici Srba sa Kosova i Metohije ocenili su danas da je Priština nespremna za nastavak razgovora sa Beogradom i da je važno utvrditi šta je zapravo dogovoreno tokom dijaloga u Briselu.

Nespremnost Prištine bivši državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović vidi u izjavi šefice pregovaračkog tima Edite Tahiri, koja nastavak dijaloga uslovljava primenom briselskih dogovora.

Ivanović smatra da je to samo izgovor >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da se dijalog ne nastavi, jer bi, kako kaže, Priština u njemu samo mogla da izgubi.

On je ocenio pristup Tahirijeve kao pogrešan i istakao da je teško očekivati da se implementira nešto što je nejasno definisano u Briselu, odnosno što obe strane potpuno različito tumače.

"Najbitnije je pojasniti šta je zapravo dogovoreno tokom dijaloga, jer se radi o nepisanim sporazumima što je jako loše za ovakav tip problema. Jednog trenutka dogovori iz Brisela biće implementirani, ali to neće biti ni brzo ni lako", smatra on.

Ivanović je istakao da ono što je dogovoreno u Briselu mora još jednom da bude pregledano i da se utvrde tačna objašnjenja za svaku stavku i svaku rečenicu u tim dogovorima.

On naglašava da su mnogi od tih dogovora suprotni interesima ovdašnjih Srba i dodaje da je siguran da će Beograd morati to da uvaži, a ako se to dogodi, to će morati da uvaže i Brisel i Priština.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić uslovljavanje nastavka dijaloga između Beograd i Prištine o tehničkim pitanjima vidi kao nespremnost delegacije kosovskih Alanaca za nastavak dijaloga.

On je objasnio da Priština nije spremna na nastavak dijaloga zbog, kako je ocenio, činjenice da će novi pregovarački tim Beograda biti mnogo spremniji za dijalog i, prema njegovim rečima, "mnogo manje raspoložen na ustupke prištinskoj delegaciji".

"Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će ubuduće i Priština morati da čini ustupke a ne samo Beograd kao št je bilo do sada. U tom svetlu treba gledati i izjavu Edite Tahiri", rekao je Pantić za Tanjug.

On je dodao da Priština ima mnogo problema, da je neizvesna sudbina sadašnje vlade koju predvodi Hašim Tači i da to takođe može biti razlog zbog kojeg Priština uslovljava nastavak dijaloga sa Beogradom.

Poslanik u Skupštini Kosova Rada Trajković rekla je za Tanjug da ne misli da je izjava Tahirijeve pretnja dijalogu s Beogradom izrečena u ime kosovske vlade.

Ona je, naime, podsetila da je kosovski premijer Hašim Tači, kako je rekla, koliko juče izjavio da je spreman da ide u političke pregovore sa Beogradom.

Trajkovićeva je dodala da Tahiri svojom izjavom više želi da promoviše sebe kao tvrdog političara koji je u razgovoru sa Srbijom donela bonitete za kosovsku državnost.

Šefica prištinske delegacije u razgovorima sa Beogradom o tehničkim pitanjima, Edita Tahiri, ocenila je da su za neostvarivanje postignutih sporazuma odgovorni Srbija i Evropska unija, i da Priština neće nastaviti razgovore dok se ne realizuju svi do sada postignuti dogovori.

Tahiri tvrdi da je, od sedam, samo jedan sporazum u celosti ostvaren, i to onaj o reciprocitetu.

Tahiri je kazala da predstavnici kosovskih institucija neće pristati na nastavak razgovora pre ostvarivanja svih postignutih sporazuma, stavljajući u prvi plan sporazum o integrisanom upravljanju granicom.

"Glavna odgovornost za neostvarivanje sporazuma pada na Srbiju, koja je i ovog puta u dijalogu upotrebila logiku dvostrukih standarda, o navodnoj verbalnoj spremnosti za tehničke sporazuma, ali je sa druge strane izrazila realnost svoje političke nespremnosti da ostvari obaveze koje je preuzela", rekla je Tahiri.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.