Izvor: Nezavisne Novine, 13.Mar.2017, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanov smatra da nisu otklonjene prepreke za davanje mandata Zaevu

SKOPLJE - Predsjednik Makedonije Ðorđe Ivanov smatra da još nisu otklonjene prepreke za davanje mandata lideru SDSM Zoranu Zaevu, koji je sa dvije albanske partije, DUI i BESA, obezbijedio parlamentarnu većinu od 67 poslanika.

To je za TV 24 rečeno u kabinetu makedonskog predsjednika, uz podsjećanje da je Ivanov ostavo pri stavu iznijetom 1. marta, odnosno da mandat za sastav neće dati Zaevu zbog toga što je on prihvatio "tiransku platformu", koja je štetna po suverenitet >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i integritet Makedonije.

Osim toga, Ivanov je rekao da je riječ o platformi koja je napravljena u stranoj zemlji i pod uticajem stranih političari, misliće pritom na Tiranu.

Kamen spoticanja u albanskojplatformi je zahtjev da albanski jezik bude prihvaćen kao drugi službeni jezik u Makedoniji.

Iako nije dobio mandat, lider SDSM predstavio je program nove vlade, za koju je rekao da će uskoro biti formirana.

Ranije danas, makedonski mediji su prenijeli da su parlamentarne stranke započele konsultacije o izboru predsjednika parlamenta, te da bi sjednica Sobranja mogla biti zakazana za srijedu ili četvrtak.

Inače, tri mjeseca od vanrednih parlamentarnih izbora u Makedoniji i više od 70 dana od konstituisanja parlamenta, u toj državi nema vlade, nema predsjednika parlamenta, a prošao je rok za raspisivanje lokalih izbora jer to nije imao ko da učini.

Jedino što Makedonija ima u ovom trenutku je predsjednik države i svakodnevne proteste u organizaciji Građanske inicijativa "Za jedinstvenu Makedoniju".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.