Ivana notama leči i otklanja stres

Izvor: Press, 02.Jan.2014, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivana notama leči i otklanja stres

Na Akademiji u Nišu stekla je zvanje diplomiranog muzičkog pedagoga, a master studije završila je u Barseloni na španskom Univerzitetu. Član je Udruženja profesionalnih muzikoterapeuta Španije i koautor rečnika muzikoterapije.
Rad sa decom oduvek je privlačio, pa zato sada kroz radionice pokušava da pospeši njihov razvoj.
- Muzikoterapija koristi zvuk za postizanje terapeutskih ciljeva, a zgodna je kao medijum za uspostavljanje veze jer je univerzalna, pa može da se prilagodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << svakom čoveku i od detinjstva smo njom okruženi - kaže Ivana.
Da bi pohađali radionicu muzikoterapije, ne morate imati sluha, a napretka ima kako kod dece sa uobičajenim razvojnim putem, tako i kod onih malo specifičnijih.
- Kada tretiramo određene razvojne poremećaje primenjujem različite metode, kao što je slušanje muzike za stimulaciju pažnje, memorije i ostalih kognitivnih radnji i ples zbog motorike i govora - priča Ivana.
Rezultata kod dece, kaže Ivana, ima gotovo uvek, jer na muziku svi reaguju. Tako je, kako kaže, i za njenu netipičnu vedrinu, optimizam i gotovo uvek prisutan osmeh zaslužna baš muzikoterapija.
- Verujem da pre rada sa decom nisam dovoljno poznavala sebe, a sad kroz muzikoterapiju učim da budem tolerantnija i strpljivija i da imam više razumevanja za nečije potrebe i različitosti - kaže Ivana.
Ivana kaže da, iako joj je rad sa najmlađima najdraži, muzikoterapija može delovati i kod odraslih osoba u službama socijalne zaštite za rešavanje emocionalnih i socijalnih konflikta, kao i za otklanjanje stresa.
- Aktivnosti koje se preporučuju odraslima podrazumevaju receptivno i aktivno učešće. Vođeni obučenim terapeutom, uz empatički pristup, ljudi osvešćuju svoje lične potrebe i nalaze rešenje za probleme - priča ona.
Ivana dodaje da postoje istraživanja koja dokazuju da samo omiljena muzika, koja nam je poznata, prihvatljiva i koju rado slušamo, pozitivno utiče na naš neurološki sistem i na zdravlje uopšte.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.