Ivan Grozni prebačen u bolnicu

Izvor: RTS, 26.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivan "Grozni" prebačen u bolnicu

Bivši čuvar u nacističkim logorima Ivan Džon Demjanjuk, koji u pritvoru u Nemačkoj čeka suđenje zbog učešća u pogromu Jevreja, primljen je u bolnicu, potvrdili advokati optuženika.

Branilac bivšeg nacističkog čuvara Ivana Džona Demjanjuka potvrdio je da je njegov klijent primljen u nedelju u bolnicu, pošto zatvor Štadelhajm nema bolnicu već samo ambulantu.

Advokat Ulrih Buš nije želeo da navede razloge zbog kojih je Demjanjuk premešten u bolnicu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ali je dnevnik "Bild" na svom sajtu objavio da je bivši nacistički čuvar imao napad kostobolje.

Sjedinjene Američke Države su proterale Demjanjuka koji je prebačen u Minhen 12. maja i smešten u pritvor.

Demjanjuk je optužen da je učestvovao u ubistvu 29.000 Jevreja u logoru Sobibor tokom Drugog svetskog rata.

Nemačko pravosuđe treba da odluči tokom ove nedelje da li je Demjanjuk u stanju da mu se sudi.

Porodica optuženog tvrdi da boluje od bubrega i bolesti krvi.

Ivan "Grozni"

Ivan Nikolajevič Demjanjuk rođen je u Ukrajini 3. aprila 1920. godine, živeo je u SAD od 1951. godine, ali je 1986. godine deportovan u Izrael gde je kasnije osuđen na smrt zbog ratnih zločina.

Preživele žrtave holokausta identifikovale su ga kao Ivana "Groznog", čuvara SS jedinica u logoru Treblinka u Poljskoj, na osnovu čega je i osućen.

Tokom 1942. i 1943. godine Demjanjuk je, prema izjavama svedoka, ubijao i izuzetno okrutno kažnjavao logoraše, a bio je zadužen da gura muškarce, žene i decu u gasnu komoru.

Nije imao milosti i sažaljenja prema žrtvama, niti se kajao što je uništio živote čitavih porodica, navodi se u saopštenju Centra Simon Vizental u Los Anđelesu.

Izraelski Vrhovni sud 1993. godine oborio je presudu, na temelju osnovane sumnje da je Demjanjuk zaista Ivan "Grozni", nakon čega se vratio u SAD.

Ponovo se našao pred sudom 2001. godine zbog optužbe da je bio čuvar u Sobiboru i Majdaneku, nacističkim logorima na teritoriji okupirane Poljske, kao i u logoru Flosenberg u Nemačkoj.

Tokom 2008. godine, istražitelji u Minhenu, gde jeoptuženi živeo posle rata, naveli su da raspolažu stotinama dokumenata i da imaju svedoke koji mogu da govore protiv njega.

Bivši nacistički čuvar odbacuje bilo kakvu umešanost u ubistva 29.000 Jevreja i tvrdi da je i sam bio ratni zatvorenik nacista, a ne stražar u logoru.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.