Ivan Grozni deportovan u Nemačku

Izvor: RTS, 12.Maj.2009, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivan "Grozni" deportovan u Nemačku

Ivan Džon Demjanjuk, bivši nacistički čuvar poznat kao Ivan "Grozni", deportovan je u Nemačku gde će mu biti suđeno za učešće u pogromu Jevreja za vreme Drugog svetskog rata. Uložio žalbu za hapšenje.

Avion u kojem je Ivan Džon Demjanjuk, optužen za ratne zločine u koncentracionom logoru Sobibor, sleteo je u Minhen, gde će mu biti suđeno za učešće u pogromu Jevreja.

Advokat za nacističke ratne zločine optuženog Ivana Džona Demjanjuka koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << danas iz SAD prebačen u Nemačku, uložio je žalbu na nalog za hapšenje odmah pošto je on predočen njegovom klijentu.

Kako je tokom popodneva saopštio advokat Ginter Maul , u žalbi je nevedeno da dokazi kojima tužilaštvo raspolaže nisu valjani, kao i da je sporna nadležnost nemačkog pravosuđa za Demjanjukov slučaj.

Ivan Džon Demjanjuk, osumnjičeni ratni zločinac za učešće u ubistvu 29.000 Jevreja, izručen je Nemačkoj i specijalnim letom iz Amerike stigao je u Minhen, potvrdili su nemački mediji.

Osamdesetdevetogodišnji zločinac biće smešten u zatvor Stadelhajm u Minhenu, gde će mu biti uručena optužnica na osnovu poternice suda u Minhenu, koji ga optužuje za učešće u ubistvu 29.000 Jevreja u nacističkom logoru Sobibor.

Demjanjuk odbacuje bilo kakvu umešanost u ubistva 29.000 Jevreja i tvrdi da je i sam bio ratni zatvorenik nacista, a ne stražar u logoru.

Porodica i advokati zločinca su do poslednjeg momenta tvrdili da je Demjanjuk lošeg zdravlja da bi mogao da izdrži dugi let avionom od Amerike do Nemačke.

U novembru prošle godine, istražitelji u Minhenu, gde je Demjanjuk kratko živeo posle rata, naveli su da raspolažu stotinama dokumenata i da imaju jedan broj svedoka koji mogu da govore protiv njega.

Ivan Nikolajevič Demjanjuk rođen je u Ukrajini 3. aprila 1920. godine.

Emigrirao je u Sjedinjene Američke Države 1951. godine, ali je 1986. godine deportovan u Izrael gde je kasnije osuđen na smrt zbog ratnih zločina.

Osuđen je na osnovu svedočenja preživelih žrtava holokausta koji su ga identifikovali kao Ivana "Groznog", ozloglašenog čuvara SS jedinica u nacističkom logoru Treblinka u Poljskoj.

Tokom 1942. i 1943. godine Demjanjuk je, prema izjavama svedoka, ubijao i izuzetno okrutno kažnjavao logoraše.

Nije imao milosti i sažaljenja prema žrtvama, niti se kajao što je uništio živote čitavih porodica, navodi se u saopštenju Centra Simon Vizental u Los Anđelesu.

Izraelski Vrhovni sud 1993. godine oborio je presudu, na temelju osnovane sumnje da je Demjanjuk zaista Ivan "Grozni", nakon čega se vratio u SAD.

Demjanjuk se ponovo našao pred sudom 2001. godine zbog optužbe da je bio čuvar u Sobiboru i Majdaneku, nacističkim logorima na teritoriji okupirane Poljske, kao i u logoru Flosenberg u Nemačkoj.

Njegov posao u logoru smrti Sobibor bio je da gura muškarce, žene i decu u gasnu komoru.

Sud je Demjanjuku, penzionisanom automehaničaru, 2002. godine ukinuo američko državljanstvo.

Deportacija u Nemačku započela je 14. aprila, četiri dana pošto je američki Vrhovni sud odbio da razmatra Demjanjukov zahtev za obustavu postupka izručenja i oko tri i po godine od poslednjeg naloga za deportaciju.

Bivši nacistički čuvar napustio je Klivlend 11. maja 2009. godine, kada je prebačen ambulantnim kolima do aerodroma.

Procesi protiv nacističkih zločinaca

Sudovi u Nemačkoj su od 1945. godine vodili istragu protiv više od 106.500

osoba osumnjišenih za nacističke ratne zločine. Pravosnažne presude izrečene su u 6.498 slučajeva, od čega je bilo 12 smrtnih kazni.

Sudovi savezničkih država koje su okupirale Nemačku posle pobede nad nacizmom (SAD, SSSR, Velika Britanija i Francuska) osudili su između 50.000 i 60.000 ljudi zbog nacističkih zločina.

U okupacionim zonama zapadnih savezničkih sila bez sovjetske, vojni sudovi su osudili 5.025 Nemaca zbog učešća u nacističkim zločinima. Izrečeno je 806 smrtnih kazni, od čega je 486 i izvršeno.

Posle najvećeg, prvog Nirnberškog procesa koji su osnovali saveznici, usledilo je još 13 manjih u istom gradu.

Kasnije je između 1963. i 1968. veliku pažnju javnosti izazvali takozvani Aušvic-procesi pred sudom u Frankfurtu.

U tom, najvećem postupku protiv nacista pred nemačkim sudovima je na zatvorske kazne, delom i doživotne, osuđeno 25 osoba koje su učestvovale u zločinima u Aušvicu.

Od 1958. godine je za sudsko gonjenje nacističkih zločinaca nadležna Centrala za razotkrivanje ratnih zločina u Ludvigsburgu.

Šef ove ustanove, državni tužilac Kurt Šrim je povodom predstojećeg procesa Demjanjuku ocenio da je "i te kako moguće da će i ubuduće biti sličnih slučajeva".

Centrala za razotkrivanje ratnih zločina, kako je istakao Šrim, upravo razmatra rezultate istrage američkih kolega u sličnim slučajevima, a ove godine će pravnici iz Ludvigsburga zbog prikupljanja podataka putovati u Čile i Brazil.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.