Ivan Đurić ostaje i bez kuće – SIEPA ga podstakla na posao sa Korejcima

Izvor: Politika, 21.Nov.2013, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivan Đurić ostaje i bez kuće – SIEPA ga podstakla na posao sa Korejcima

Nekada uspešni biznismen iz Nove Pazove i vlasnik firme „Evropa ineks”, Ivan Đurić, na putu je da ostane bez celokupne imovine zato što se upustio u posao sa Agencijom za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA. Njegovo propadanje je, kako tvrdi, počelo onog trenutka kada ga je SIEPA spojila sa poslovnim partnerom iz Južne Koreje. Pošto je partner nestao bez traga od zajedničkog posla ostala je samo prazna fabrička hala i njegov dug od milion evra. Poslednji udarac ga je stigao pre >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nekoliko dana kada je Ministarstvo privrede aktiviralo bankarsku garanciju od 180.000 evra zbog neispunjavanja ugovorenih obaveza o subvencionisanju novih radnih mesta.

– SIEPA me je zvala 2011. i ponudila da sa kompanijom „Mecen IPC” iz Seula pokrenem proizvodnju ekološkog izolacionog građevinskog materijala, za podizanje energetske efikasnosti. To mi se učinilo interesantno i osnovali smo zajedničko preduzeće „Mecen Evropa tek”. Nijednog trenutka nisam dovodio u pitanje kredibilitet Korejaca, jer me je država povezala sa njima, a sa SIEPA sam i ranije sarađivao – kaže Đurić.

On se obavezao da sagradi fabričku halu u Novoj Pazovi vrednu 800.000 evra i da uloži 345.000 dolara za kupovinu opreme. Korejci su, prema njegovoj tvrdnji, trebali da proizvedu opremu vrednu 1,8 miliona evra.

– Sagradio sam halu, ali oni nisu slali opremu. Tražili su da naša zajednička firma podigne kredit od milion evra kako bi što pre poslali mašine. Pristao sam, jer su ponudili da daju korporativnu garanciju i obećali da će oni vratiti kredit ako nešto loše krene. KBC banka je to prihvatila i založio sam celokupnu imovinu, poslovni prostor i kuću – kaže Đurić.

Zajednička firma je počela da radi u martu prošle godine. Od SIEPA su u vreme predizborne kampanje dobili podsticaje za zapošljavanje 60 radnika u ukupnom iznosu od 240.000 evra.

– Agencija je odobrila subvenciju u februaru i trebalo je da nam isplati prvu tranšu od 180.000 evra u roku od dve nedelje. Platila je tek 4. maja prošle godine, dva dana uoči izbora pod pritiskom da na izborima glasam za URS – tvrdi Đurić.

Međutim, ubrzo po otvaranju fabrike Korejci su nestali bez traga. Sa njima, kako kaže, ne može da stupi u kontakt, a banka ne može da naplati korporativnu garanciju.

Prema Đurićevim rečima ništa nije ukazivalo da će se nešto ovako desiti. Svaki put kada su Korejci dolazili u Srbiju imali su sastanke u SIEPA i tadašnjem Ministarstvu ekonomije.

–  Jong Vu Li, vlasnik „Mecen IPC”, ovde se predstavljao kao savetnik premijera Južne Koreje i predsednika Zambije. U razgovorima sa tadašnjim ministrom privrede Nebojšom Ćirićem raspitivao se o kupovini „RTB Bora”, „Livnice” u Topoli, nudio da snabdeva „Fijat”. Kada je prestao da se javlja zamolio sam Božidara Laganina, direktora SIEPA da ih zove, jer je SIEPA podržala našu zajedničku firmu. Rekao mi je da za tako nešto nema nikakvu obavezu – tvrdi Đurić.

Postavlja se, međutim, pitanje da li je iko proveravao strane investitore koji dolaze kod nas ili svako može da pokuca na vrata ministarstava i državnih agencija i konkuriše za subvencije.

Ne odgovarajući direktno na ovo pitanje iz URS-a, stranke Mlađana Dinkića, koji je vodio Ministarstvo ekonomije, a donedavno i Ministarstvo finansija i privrede, stigao nam je odgovor u kome je navedeno da je za podsticaje konkurisala firma iz Srbije, a ne korejska kompanija.

– Srpska kompanija je prethodno imala direktan poslovni dogovor i ugovor sa kompanijom iz Koreje, a država ne može da se meša u ugovorne obaveze između dve privatne kompanije – kažu u URS-u. 

 I Aleksandar Miloradović, savetnik direktora SIEPA, tvrdi da ova agencija nema zakonsko pravo da utiče na ugovore koje potpisuju domaće i strane kompanije, niti je ugovorna strana u njima.

– Mi možemo samo informativno da pomažemo saradnju domaćih i inostranih kompanija, kao što je to bio ovaj slučaj. Po završetku posete državne delegacije Srbije Južnoj Koreji u septembru 2010. SIEPA je iste godine dobila upit južnokorejske kompanije „Mecen IPC”, u kome se traži lokalni partner u Srbiji za zajedničke poslove u građevinarstvu. Za tu potrebu napravljena je baza od 160 domaćih kompanija iz ove industrije i upit Južnokorejaca je prosleđen. Kao što je to praksa u SIEPA, sve zainteresovane smo spojili direktno sa „Mecenom”, a od predstavnika domaće kompanije „Evropa Ineks” u februaru 2011. obavešteni smo da su posetili njihovu firmu u Seulu i da će dve kompanije napraviti ugovor o saradnji – navodi Miloradović u pisanom odgovoru „Politici”.

M. Avakumović

objavljeno: 21.11.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.