Izvor: B92, 10.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Itar-Tas i Mond o Srbiji

Moskva, Pariz -- Politička elita u Srbiji nije u stanju da odgovori šta narednih dana očekuje Srbiju, ocenjuje ruska agencija Itar-Tas.

Izbor lidera Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića za predsednika Skupštine dodatno je iskomplikovalo odnose Beograda i EU. Agencija prenosi današnju izjavu britanskog ambasadora u Beogradu Stivena Vodsvorta za B92 da je taj izbor izazvao zabrinutost EU i da je situacija u Srbiji veoma teška, te da bi vanredni parlamentani izbori bili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "loše rešenje".

Itar-Tas prenosi da je Nikolić danas "oštro osudio politiku rukovodstva EU", koje podržava plan specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija za rešenje kosovskog problema.

Izjava Tomislava Nikolića o mogućnostima uvođenja vanrednog stanja je, kako navodi agencija, izazvala "veoma negativnu reakciju partija demokratskog bloka i izjavu vlade o tome da je uvođenje vanrednog stanja u Srbiji nemoguće".

"Ipak, ni politički lideri, ni izvršna vlast za sada nisu u stanju da odgovore na pitanje šta narednih dana očekuje Srbiju, formiranje nove vlade ili raspuštanje parlamenta i vanredni izbori", navodi Itar-Tas.

Mond: Iznenadno i kontroverzno

Francuski "Mond" piše danas da izbor ultranacionaliste Tomislava Nikolića - iznenadan, kontroverzan i na izuzetno burnoj sednici oličava ćorsokak u kome se pregovori demokratskih stranaka o formiranju vlade nalaze već mesecima.

Pariski dnevnik ocenjuje da su šanse da dva glavna aktera demokratskog bloka - proevropska Demokratska stranka Borisa Tadića i konzervativna Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice - formiraju vladinu većinu minimalne.

Od 21. januara, kada su održani parlamentarni izbori, dve stranke se spore o podeli tajnih službi, policije i vojske. U demokratiji koja se rađa, upotreba tih "ministarstava sile" je neizbežno sredstvo. Takođe je i odlučujuće za poboljšanje saradnje sa Haškim tribunalom, kao što želi DS, ili da se sporije ide u tom pravcu, za šta je DSS.

"Mond" podseća da je saradnja sa Hagom centralno pitanje za obnovu pregovora sa Evropskom unijom.

"Maske su pale. DSS je podržao izbor jednog ultranacionaliste. Od sada, granica između demokrata i nostalgičara za bivšim režimom Slobodana Milosevića je jasna", prenosi list reči Božidara Đelića, kandidata DS-a za premijera.

Ne predskazuje li izbor Nikolića na treću najvažniju funkciju u državi zahvaljujući DSS-u povratak radikala u (državne) poslove, kao u vreme Slobodana Miloševića? Bez sumnje, oni se nadaju nečemu više od podele vlasti, jer bi prevremeni izbori išli njima na ruku, ističe "Mond".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.