Italijansko-srpski samit u Ankoni

Izvor: RTS, 15.Okt.2013, 07:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italijansko-srpski samit u Ankoni

Srbija će biti prva sledeća članica EU, očekuju premijeri Srbije i Italije Ivica Dačić i Enriko Leta. Italija je za Srbiju najveći prijatelj na Zapadu, poručio Dačić u Ankoni, gde se održava Treći samit italijanske i srpske vlade.

Treći samit Srbija–Italija počeo je u Ankoni zajedničkim sastankom predsednika i prvog potpredsednika Vlade Srbije, Ivice Dačića i Aleksandra Vučića, sa italijanskim premijerom Enrikom Letom i vicepremijerom Anđelinom Alfanom. Zatim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je održana zajednička sednica dveju vlada, kojoj su predsedavali premijeri Dačić i Leta.

Premijeri dve zemlje rekli su da očekuju da će Srbija biti prva sledeća članica EU.

"Italija će nastaviti da podržava Srbiju na putu ka EU, to je kada je reč o spoljnoj politici italijanski nacionlani prioritet", izjavio je Leta na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Dačićem.

"Želimo da Srbija bude 29. evropska zvezdica," istakao je italijanski premijer.

Dačić je rekao da je Italija za Srbiju najveći prijatelj na Zapadu.

"Hvala što ste nas podržali ali očekujemo još te podrške, želimo da Srbija bude sledeća članica EU," izjavio je Dačić.

Očekuje se i potpisivanje nekoliko sporazuma, a premijeri će se obratiti novinarima. Kako je predviđeno, biće potpisan Međudržavni sporazum o uzajamnom regulisanju međudržavnog drumskog saobraćaja u prevozu putnika i robe, operativni Protokol o razmeni informacija o trgovini narkoticima.

Takođe, biće potpisana Deklaracija ministarstava spoljnih poslova o saradnji u oblasti evrointegracija, kao i Memorandum o razumevanju koji potpisuju ministri pravde.

Prethodno, za srpsku delegaciju je priređen svečani doček ispred Palate Leopardi uz intoniranje himni dveju država i vojne počasti.

U delegaciji Srbije su, uz premijera i vicepremijera, i ministarka energetike Zorana Mihajlović, ministar pravde Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, ministar odbrane Nebojša Rodić i ministar prosvete Tomislav Jovanović.

Odvojeno od sastanka premijera i vicepremijera, ministri imaju bilateralne sastanke sa italijanskim kolegama.

Na Samitu će, kako se očekuje, biti sumirani dosadašnji rezultati i dogovoreni sledeći koraci u poboljšanju saradnje dveju zemalja u skladu sa strateškim sporazumom iz novembra 2009. godine.

Uoči Samita Dačić je ocenio da su odnosi odlični, a da je Italija jedan od najvažnijih ekonomskih i političkih partnera Srbije, da pruža našoj zemlji konstantnu podršku na evropskom putu.

Uverenje u nastavak bliske saradnje dveju zemalja na planu evropskih integracija, ali i ekonomije, energetike, unutrašnjih poslova i prosvete, izrazili su uoči današnjeg skupa i italijanski zvaničnici.

Na dnevnom redu u Ankoni biće i saradnja u oblasti kulture, obrazovanja i istraživanja, kao i na polju pravosuđa, unutrašnjih poslova, poljoprivrede i potencijalnih budućih investicija. Kako je naveo, u prvih sedam meseci 2013. godine izvoz Srbije u Italiju dostigao je 1,02 milijarde evra, a uvoz iz Italije 1,05 milijardi evra.

Italija je, takođe, prvi strani investitor u Srbiji, a više od 500 italijanskih preduzeća koja posluju u Srbiji doprinose privrednom rastu obe zemlje.

Ankona je sedište regije Marke i centar Jadransko-jonske inicijative. Juče je tu održan i sastanak te inicijative.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.