Italijanski kredit srpskim preduzećima

Izvor: RTS, 23.Jul.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italijanski kredit srpskim preduzećima

Potpisan sporazum o drugoj kreditnoj liniji italijanske vlade od 30 miliona evra, namenjanoj malim, srednjim i komunalnim preduzećima u Srbiji. Italija je sa više od 200 miliona evra dodeljenih Srbiji od 2000. godine, na vrhu zemalja donatora, istakla Diana Dragutinović.

Ministarka finansija Diana Dragutinović i ambasador Italije u Beogradu Armando Varikio potpisali su ugovor o kreditnoj liniji italijanske vlade od 30 miliona evra, namenjenoj srpskim malim, srednjim i javnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << komunalnim preduzećima.

Dragutinović je, posle potpisivanja ugovora u Vladi Srbije, istakla da je ročnost tog kredita 13 godina, pri čemu je rok otplate osam godina, period počeka pet godina, a kamatna stopa 0,35 odsto.

Napomenula je da je cilj kredita podsticanje razvoja privatnog sektora u Srbiji i unapređenje kvaliteta usluga javnih komunalnih preduzeća.

Kredit je odobren posle velikog uspeha koji je imala prethodna linija u iznosu od 33,25 miliona evra, koju je italijanska vlada odobrila 2004. godine.

Dragutinovićeva je naglasila da je u Srbiji prisutno 200 italijanskih preduzeća, koja zapošljavaju oko 20.000 radnika, a Italija je sa više od 200 miliona evra dodeljenih Srbiji od 2000. godine, na vrhu zemalja donatora.

Ambasador Varikio je ukazao da se uspeh ovog modela kreditiranja zasniva na sposobnosti srpskih preduzeća da iskoriste ponuđenu priliku, ističući da je kredit namenjen ne samo pomoći postojećim preduzećima, već i otvaranju novih.

Potpisivanju je prisustvovao i guverner Radovan Jelašić koji je naveo da će se krediti iz ove kreditne linije preduzećima odobravati preko četiri poslovne banke - Komercijalne, Unikredit, Banke Inteza i Privredne banka, kao i prethodna kreditna linija.

Prema preliminarnim dogovorima sa tim bankama, kamatna stopa na kredite biće 4,25 odsto i biće fiksna, a iznosi kredita su od 50.000 do milion evra za mala i srednja preduzeća i od 150.000 do dva miliona evra za javna komunalna preduzeća, objasnio je Jelašić.

Ova kreditna linija trebalo da bude ratifikovana u Skupštini Srbije posle letnje pauze, nakon čega će biti dostupna preduzećima. Ministarka Dragutinović je podsetila da bi Skupština sledeće sedmice trebalo da izglasa kreditnu liniju "apeks 3" Evropske investicione banke za mala i srednja preduzeća, vrednu 250 miliona evra.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

30 miliona evra za srpska preduzeća

Izvor: S media, 23.Jul.2009

Ministarka finansija Diana Dragutinović i ambasador Italije u Beogradu Armando Varikio potpisali su danas ugovor o kreditnoj liniji italijanske vlade od 30 miliona evra, namenjenoj srpskim malim, srednjim i javnim komunalnim preduzećima. ..Dragutinović je posle potpisivanja ugovora u Vladi Srbije...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.