Italijani    vole srpsku opuštenost

Izvor: Blic, 16.Avg.2009, 02:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italijani vole srpsku opuštenost

Karavan mira iz italijanske provincije Trst i Gorica posetio je na svom putu po Srbiji vodeći ekološki pokret u Odžacima „Mostongu". Izabrali su Odžake zbog veza koje je ostvarila nekolicina mladih Italijana pre četiri godine sa vršnjacima iz Odžaka na međunarodnom kampu „Jezero – Bački Gračac".

– Ovde sam proveo nezaboravnih 15 dana radeći na pešačkoj stazi oko jezera u Gračacu – kaže Emilio Korado, vođa grupe. On ističe da nikada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << neće zaboraviti to iskustvo. „U kampu su bili Srbi, Mađari, Česi, Italijani, Španci. Organizacija je bila sjajna, dobro smo radili, a još bolje se zabavljali. To se ne može zaboraviti. Sve je bilo drugačije nego što smo zamišljali na osnovu pisanja medija o Srbiji. Divno smo se družili, a moram vam priznati da ste vi još opušteniji od nas Italijana", priča Korado.

Italijani iz Karavana mira sa svojim domaćinima iz ekološkog pokreta „Mostonga" bili su na seoskoj slavi u Bačkom Gračacu, obišli su jezero gde se Korado prisećao dobrog pasulja, muzike i igre, bili su na turniru u boćanju. U Odžacima su obišli obe crkve, arheološki muzej, a posebno ih je interesovala istorija grada.

– Dopada nam se stara arhitektura, široke ulice, devojke su lepe i prijatne, doći ćemo i drugi put – rekao je Toni Tarini iz Gorice. Mladi iz Trsta i Gorice uputili su poziv mladićima i devojkama iz ekološkog pokreta Odžaka da ih posete krajem avgusta, a u oktobru, kako je rekao Taririni, eto njih ponovo u Bačku, ali ovaj put isključivo kao turisti koji žele da još bolje upoznaju ovaj kraj. Saša Stojanović iz „Mostonge" zahvalio je gostima na pozivu, a za „Blic" u šali kaže: „Eto nama prilike da osvojimo Trst i Goricu, ali samo šarmom i lepim ponašanjem."

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.