Italija dobila novog predsednika

Izvor: B92, 03.Feb.2015, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija dobila novog predsednika

Novi italijanski predsednik Serđo Matarela položio je danas zakletvu pred parlamentom, koji ga je prošle nedelje izabrao za šefa države.

"Treba da prevaziđemo rizik da ekonomska kriza ugrozi poštovanje principa i vrednosti na kojima počiva italijanski Ustav", rekao je 73-godišnji Matarela u obraćanju poslanicima.

Matarela je na čelu države nasledio Đorđa Napolitana (89), koji je ranije u januaru podneo ostavku, navodeći kao razlog "znake umora".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Novi predsednik je bio kandidat premijera Matea Rencija, koji ga je i nominovao za tu funkciju, koja u Italiji ima uglavnom ceremonijalni karakter, ali obuhvata ovlašćenja za postavljanje premijera.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Novi italijanski predsednik položio zakletvu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2015

Novi italijanski predsednik Serđo Matarela položio je danas zakletvu pred parlamentom, koji ga je prošle nedelje izabrao za šefa države..."Treba da prevaziđemo rizik da ekonomska kriza ugrozi poštovanje principa i vrednosti na kojima počiva italijanski Ustav", rekao je 73-godišnji Matarela u...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.