Italija: Mario Dragi započeo konslutacije o formiranju vlade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Feb.2021, 17:03

Italija: Mario Dragi započeo konslutacije o formiranju vlade

Bivši šef Evropske centralne banke Mario Dragi započeo je danas konsultacije o formiranju nove italijanske vlade, u trenutku kada je najveća stranka u parlamentu, Pokret 5 zvezda, ublažio prvobitni otpor prema njegovom imenovanju.

Odlazeći premijer Đuzepe Konte, u svojoj prvoj javnoj poruci Dragiju, rekao je da se nada da će vlada imati politički karakter i da neće biti sastavljena samo od tehnokrata, preneo je Rojters.

"Voleo bih da politička vlada preuzme >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dužnost, čvrsta i dovoljno kohezivna da bi mogla da napravi politički izbor ... koji se ne može poveriti timovima tehnokrata", istakao je Konte.

Reči Kontea, koji nije član nijedne stranke, ali je blizak Pokretu 5 zvezda vidi se kao signal da njegovi saveznici u vladi treba da razmisle o saradnji sa Dragijem, jednim od najcenjenijih institucionalnih ličnosti i u Italiji i u Evropi.

S obzirom na veliki boj poslanika u parlamentu, Pokret 5 zvezda bi mogao da odigra presudnu ulogu u narednim danima, kao partija koja se tradicionalno suprotstavlja tehnokratskim vladama u početku bila neprijateljski nastrojena prema Dragiju.

Međutim, Luiđi di Majo, odlazeći ministar inostranih poslova i jedan od starijih političara u Pokretu 5 zvezda rekao je da je ova stranka dužna da se sastane sa Dragijem, sasluša ga i tek onda zauzme stav.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Konte poželio Dragiju sreću u formiranju vlade

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Feb.2021

RIM - Odlazeći italijanski premijer Ðuzepe Konte poželeo je danas svom imenovanom nasledniku Mariju Dragiju sreću i rekao da nikada neće ometati njegove napore da sastavi novu vladu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.