Italija: Cena pice margarite skočila za 30 odsto u odnosu na pre 12 meseci

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2023, 14:24

Italija: Cena pice margarite skočila za 30 odsto u odnosu na pre 12 meseci

To je daleko veći skok u odnosu na stopu inflacije od 12,3 odsto, do koje je došlo zbog povećanja u ceni energenata i hrane. Uprkos tome što je italijanska vlada potrošila 75 milijardi evra da pomogne građanima sa cenama gasa i računa za struju, cene pice su otišle visoko.

Italijanski Nacionalni institut za statistiku, kao i ministarstvo finansija prati rastuce cene osnovnih sastojaka - brašna, paradajza, mocarela sira i maslinovog ulja.

Osim povećanja cene >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << struje, najveći skok zabeležen je u ceni mocarele, koja je viša za 27 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kao i brašna, koje se povećalo za 22 odsto.

To su sastojci koji se nalaze u skoro svakoj potrošačkoj korpi Italijana, mada ne prave svi picu kod kuće.

Iako postoji opsežna debata o tome koji su prelivi prihvatljivi na pravoj italijanskoj pici - margarita, zajedno sa još jednostavnijom verzijom bez mocarele poznatom kao marinara, su sorte koje najviše cene turisti.

Te vrste pica su verovatno najčešce proizvedene od osam miliona pica koje se, prema proceni vodiča za hranu "Il Gambero Rosso", peku širom zemlje svakog dana.

Apokrifno nazvana po Margariti di Savoji, prvoj kraljici Italije nakon njenog ujedinjenja, legenda kaže da je pica margarita prvobitno nastala u čast njene posete Napulju 1889. godine.

Postoji nekoliko varijacija pice, uključujuci rimsku varijantu "tankog papira" i veoma bogatu njujoršku.

Čak i tako, Napolitanci tvrde da je njihova vrsta posebna.

Zbog svega toga, Evropska unija je prepoznala margaritu kao proizvod sa zagarantovanim tradicionalnim specijalitetima.

To zahteva pec na drva na 485 stepeni, zatim, da je kora debela najmanje 1-2 centimetra, i korišcenje samo određenih proizvoda, uključujuci ekstra devičansko maslinovo ulje, svež bosiljak, bivolju ili tradicionalnu lokalnu mocarelu, i lokalni paradajz.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.