Izvor: RTS, 25.Okt.2009, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istruli mi jabuka u fioci

Ovogodišnji rod jabuka je za skoro 50.000 tona veći od prošlogodišnjeg, međutim kupaca nema.

Poljoprivrednici očekuju da će ubrati i sakupiti skoro 286 hiljada tona jabuke. što je rekordna količina u odnosu na prošle sezone. Najkvalitetnijih biće tek stotinak hiljada tona. Međutim, kupaca nema u Vojvodini, u okolini Topole, a ni u smederevskom kraju.

"Nemamo hladnjaču, nemamo gde da stavimo robu, stoji tu, kisne, nema kupaca da prodamo ni pošto-zašto. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ako ne naiđu mi ćemo da je bacimo", kaže Živomir Lazić iz sela Udovice kod Smedereva.

"Ljudi su uzimali kredite, sada nemaju ratu da plate, a ovo truli", ističe poljoprivredni proizvođač Živorad Ilić.

Voćari koji imaju hladnjaču čuvaće jabuku dok ne dobiju bar donekle cenu koja im odgovara. To će uraditi i u PIK-u Južni Banat u Beloj Crkvi koja je i najveći proizvođač jabuke u zemlji.

Problem je što je jabuka dobro rodila u okruženju i u Evropi. Ima je mnogo više nego lane. Zato je teško prodati jabuku na inostranom tržištu. Sklopljeni su i prvi dugoročni ugovori o izvozu jabuke na tržište Rusije.

"Jedan od najvećih trgovinskih lanaca u Rusiji Magnit bio je na pregovorima sa našim kompanijama, i potpisana su tri ugovora. Radi se o isporuci od 600 do 1.000 tona jabuke mesečno. Ugovori su dugoročni, očekuje se da će i cena biti odgovarajuća", kaže Mihailo Vesović potpredsednik PKS.

Za ovako veliki rod očigledno nije spremna prerađivačka industrija. Industrijsku jabuku malo ko ovih dana kupuje i po ceni od jedan do tri dinara za kilogram.

"Očekujemo da će se jabuka prve i druge klase za Konzum prodati, ali će to potrajati skoro do juna iduće godine", kaže Evica Mihaljević iz "Srpskih plodova".

Prošle godine izvezli smo 35 hiljada tona jabuke u vrednosti 15 miliona dolara.

Ovogodišnji izvoz trebalo bi da bude veći bar za 20 procenata, tvrde oni koji dobro poznaju ćudi inostranog tržišta. I zarada bi u tom slučaju bila veća bar za pet miliona dolara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.