Istražuje se uzrok kvara koji je umalo srušio Cvetkovićev avion

Izvor: Blic, 02.Dec.2010, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istražuje se uzrok kvara koji je umalo srušio Cvetkovićev avion

Državni avion u kome se nalazio premijer Mirko Cvetković i delegacija Vlade Srbije umalo se srušio na letu Beograd - Sofija. Do kvara na avionu je došlo oko 09.10 časova.

Vladin avion kojim je premijer Srbije Mirko Cvetković jutros poleteo za Sofiju morao je posle 15 minuta leta da bude hitno vraćen u Beograd zbog kvara.

Predsednik Vlade Srbije trebalo je da se danas u Sofiji sastane sa bugarskim kolegom Bojkom Borisovim, te da zajedno prisustvuju otvaranju hipermarketa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "Tempo" koji, kako je saopšteno iz Vlade, predstavlja značajnu srpsku investiciju u Sofiji.

Direktor avio službe Vlade Srbije Aneta Bulatović rekla je u izjavi Tanjugu da se još uvek obavlja stručni pregled aviona i da zato ne može da saopšti zašto je došlo do pojave vibracija koje su ukazivale na neispravnost letelice. Prema izveštaju vođa vazduhoplova kapetana Zorana Ristića, nakon poletanja aviona u 9.25 sati na visini od oko 8.000 stopa osetile su se vibracije na avionu, dodala je ona.

Bulatović je objasnila da je vođa vazduhoplova odlučio da prekine odlazak na navedenu destinaciju i da se vratio na beogradski aerodrom gde je sletanje obavljeno u 9.40 sati. Prema njenim rečima, tehnologija aviona je takva da nikakav signal o tehničkoj neispravnosti nije mogao da bude dobijen.

Kako Blic saznaje, lirdžet", proizveden 1991. godine sa pet mesta, koji koristi Vlada Srbije, do daljnjeg neće biti u funkciji

Pročitajte još: Kakvim avionima lete srpski funkcioneri?

Nezavisno od premijera Cvetkovića, čarter letom za Sofiju su otputovalii privrednici na čelu sa Milošem Bugarinom, predsednikom Privredne komore Srbije. Za razliku od vladinog aviona privrednici su bezbedno sleteli u Sofiju.

Ovo nije prvi incident sa vladinim "lir džetom". Prilikom posete premijera Cvetkovića Pragu, takođe je bilo problema - sa uređajima za sletanje po magli, pa je delegacija umesto u Prag, morala da sleti u Karlove Vari.

Vlada bi trebalo da obnovi svoju avio flotu

Aleksandar Radić

Današnji inicident sa vladinim avionom "lir džet 31 A" u kome je bio premijer Mirko Cvetković, predstavlja poruku vladi da bi trebalo da obnovi svoju avio flotu, saglasili su se u izjavama Tanjugu stručnjaci za tu problematiku.

"To jednostavno mora da se uradi, jer su postojeće letelice stare, kako bi se izbeglo ugrožavanje života ljudi", ocenili su profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić i vojni analitičar Aleksandar Radić.

Dragišić smatra da današnji incident predstavlja poruku vladi da mora da obnovi svoj vozni park podsetivši da je već bilo dosta reči i o avionima i automobila u kojima se voze državni zvaničnici.

"Mora se flota zanoviti jer su to stari avioni.... ili da se ti avioni isključe iz upotrebe pa da se zvaničnici voze redovnim linijama", rekao je on.

Zoran Dragišić

Dragišić smatra i da "Srbija ipak nije toliko siromašna država da ne bi mogla da nabavi jedan avion koji bi bio potpuno bezbedan za prevoz najviših državnih funkcionera".

"To prosto mora da se uradi i država mora da obezbedi da se njeni najviši predstavnici bezbedno voze jer to nije politička priča", rekao je on.

Radić smatra da uvek postoji rizik od otkaza u letelici ali je ta mogućnost u savremenim avinima izuzetno mala u odnosu na sve ostale mogućnosti koje bi mogle da ugroze bezbednost putnika.

"One letilice što ih sada koristi vlada su prilično stare i bilo bi potpuno razumljivo ako bi se sada pokušao taj problem rešiti sa modernizacijom flote", rekao je on.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.