Izvor: Piplmetar.rs, 21.Apr.2024, 01:30

Istraživanje pokazalo: Skoro 60 odsto Amerikanaca bi se osećalo bolje kada bi spavalo više

N. S.


U tekstu se podseća da klinički profesori medicine vezu sna i stresa zovu povezanim ciklusom brige

Foto: Shutterstock

Istraživanje Galupa sprovedeno širom SAD pokazalo je da bi se skoro 60 odsto odraslih Amerikanaca osećalo bolje kada bi spavalo više, prenose američki mediji i ocenjuju da je anketa pokazala da su građani SAD danas više nego ikada suočeni sa stresom i manjkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << sna.
Najnovija anketa Galupa, koja dovodi u vezu uočeni porast stresa i nedostatak sna, istovremeno ukazuje i na značaj i neophodnost higijene spavanja.
Anketa je pokazala da bi se 57 odsto odraslih Amerikanaca osećalo bolje ako bi spavalo više, kao i da ih 42 odsto, kako sami navode, spava onoliko koliko im je potrebno.
„Rezultati istraživanja su se skoro preokrenuli u poslednjoj deceniji“, ocenio je Galup u saopštenju i podsetio da je poslednje istraživanje koje su sproveli 2013. pokazalo da je 56 odsto Amerikanaca spavalo dovoljno, a 43 nedovoljno.
Amerikanci sveukupno spavaju manje nego u prethodnim decenijama„, zaključuje Galup.
Godine 1942, 59 odsto Amerikanaca je spavalo osam sati ili više, dok je samo tri odsto spavalo pet sati ili manje. U 2024. samo 25 odsto Amerikanaca spava u proseku osam sati, a 20 odsto ih je izjavilo da spava pet sati ili manje. Prema studiji, najmanja je verovatnoća da će mlade žene dovoljno spavati. Njih 36 odsto, naspram 48 odsto muškaraca, navodi da dovoljno spava.
„Dužina sna i kod muškaraca i kod žena značajno se smanjenje u odnosu na prethodna dva istraživanja iz 2013. i 2004.“, navodi Galup i naglašava da je nedostatak sna primećen u svim starosnim grupama. Galupovo istraživanje ukazuje da bi porast stresa mogao da podstakne trend nedostataka sna i dodaje da američko udruženje psihologa ukazuje na snažnu vezu između stresa i kvaliteta sna. Anketa je pokazala da 63 odsto Amerikanaca koji navode da im je potrebno više sna, često doživljavaju stres.
Najnoviji podaci pokazuju da skoro polovina – 49 odsto svih Amerikanaca, navodi da često doživljava stres, što je porast od 16 procenata u poslednje dve decenije i najviši trend koji je Galup zabeležio do sada u istraživanju. Mlade žene, takođe, najčešće doživljavaju stres, premašivši muškarce istih godina za 14 procenata, navodi Galup.
U tekstu se podseća da klinički profesori medicine vezu sna i stresa zovu povezanim ciklusom brige.
„Ako ste više pod stresom, ne spavate“, kaže pofesor Mark Sigl.
„Potencijalno rešenje za ciklus spavanja i stresa je praktikovanje higijene spavanja, što uključuje spavanje u mračnoj prostoriji daleko od mobilnog telefona“, naveo je Sigl koji navodi da stres i nesanicu tretira kao istu stvar.
Sigl kaže da zato ne veruje u tablete za spavanje jer se njima samo prikriva problem i dodaje da je važno da i lekar i pojedinac shvate zašto je taj neko zabirnut i šta može da uradi tim povodom.
Ekspert za san Vendi Troksel navodi da savetuje ljudima koji se zbog stresa probude usred noći da ustanu iz kreveta, da se „proluftiraju“ naprave neku aktivnost opuštanja i zatim se vrate u krevet.
Ona dodaje da takve „rutine“ mogu podrazumevati opuštajuće aktivnosti kao što su vežbe dubokog disanja, maženje sa partnerom, vođenje dnevnika, joga ili slušanje muzike.
Kako dodaje, ta tehnika, nazvana kontrola “stimulusa“, sprečava mozak da stvori naviku da se budi u određeno vreme kako bi razmišljao o doživljenom stresu.
(Telegraf.rs/Tanjug)


Opširnije
Izvor: Telegraf.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.