Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Dec.2016, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanje: Za srednjoškolce nasilje nad LGBT osobama i dalje opravdano

Veliki procenat srednjoškolaca u Srbiji i dalje toleriše nasilje nad vršnjacima drugačije seksualne orijentacije i smatra ga manje strašnim od nasilja nad drugim osobama, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje koje je deo globalne kampanje UN za ravnopravnost LGBT.

"Među decom i dalje vlada mišljenje da je nasilje nad LGBT vršnjacima manje strašno ili dosta manje strašno nego nad drugim osobama", rekao je nacionalni savetnik za ljudska prava Milan Marković predstavljajući >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << istraživanje "Vršnjačko nasilje osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta u srednjim školama u Srbiji".

Marković je dodao da 47 odsto dece smatra da njihovi vršnjaci homoseksualne orijentacije trpe nasilje.

Prema njegovim rečima, ranija istraživanja su pokazala da svako peto dete od 13 do 15 godina smatra da LGBT decu treba izbaciti iz škole, a 60 odsto da je nasilje nad njima opravdano.

Konsultantkinja na projektu Aleksandra Galonja rekla da istraživanje koje je ranije sproveo UNICEF pokazuje da 66 odsto dečaka opravdava nasilje prema dečacima koji se zaljube u druge dečake, ali i da bi ih čak 17 odsto tuklo.

Prema njenim rečima, istraživanje i u tri škole u Srbiji u kojima su sprovedeni brojni programi čiji je cilj jačanje tolerancije, a među njima i onaj UN "Škola bez nasilja" pokazuju da je situacija daleko od sjajne.

"I u te tri najnaprednije škole 17 odsto dece nasilje smatra opravdanim, a 30 odsto da je to nasilje opravdano u slučaju LGBT populacije", navela je Galonja.

Ona je rekla da deca stav zauzimaju na osnovu javne slike u društvu, pisanja medija, i dodala da se stav dece prema LGBT populaciji menja kako se, između ostalog, menja raspoloženje građana, političara i institucija prema Prajdu.

"Psiholozi navode da se novo homofobije smanjuje od kada se klima prema Prajdu menja i stavovi koju političari zauzimaju", dodala je ona i navela da je važno da se zna i da nasilje nije samo fizičko već da su to i ismevanje, ogovaranja i socijalna izolacija.

Profesor Pravnog fakulteta Union, Mario Reljanović naveo je da na nivou škola u Srbiji, uprkos naporima ne postoji dovoljna zaštita od vršnjačkog nasilja, a posebno onih ranjivih grupa među kojima su deca drugačije seksualne orjentacije i rodnog identiteta

Reljanović je naveo da se pravni okvir za prevenciju nasilja i diskriminacije u Srbiji ne bavi korenom problema diskriminacije i kako ona može da se reši i dodao da ne postoji strategija za pobljšanje položaja LGBT populacije koja je zajedno sa manjinama, socijalno ugroženima i osobama sa invaliditetom označena kao ranjiva grupa.

On je ocenio da bi nadležni trebalo da rade na odgovorima koji se odnose na sve vrste nasilja.

"Ne postoje mehanizmi kako bi se nasilje predupredilo i obezbedilo da deca vinovnici nasilja ne uđu u ciklični krug u kome bi ponovo doživljvale nasilje", naveo je Reljanović.

On je kazao da bi pažnju, i to veliku, trebalo obratiti i na sve više prisutan sajber buling - vršnjačko nasilje na društvenim mrežama.

Predstavnici Labrisa koji su prisustvovali konferenciji, naveli su da u Srbiji i danas u osam udžbenika postoje direktni diskriminatorski sadržaji prema istopolnoj orijentaciji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Srednjoškolci opravdavaju nasilje nad LGBT osobama

Izvor: N1 televizija, 22.Dec.2016

Veliki procenat srednjoškolaca u Srbiji i dalje toleriše nasilje nad vršnjacima drugačije seksualne orijentacije i smatra ga manje strašnim od nasilja nad drugim osobama, pokazalo je istraživanje koje je deo globalne kampanje UN za ravnopravnost LGBT..."Među decom i dalje vlada mišljenje da je...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.