Istraživanje: Petina starijih u Srbiji živi loše

Izvor: N1 televizija, 25.Dec.2017, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanje: Petina starijih u Srbiji živi loše

Petina starih u Srbiji živi loše, dok 59 odsto njih nema ušteđevinu kojom može da pokrije iznenadni trošak od 10.000 dinara, pokazalo je istraživanje "Starenje u gradovima, izazovi savremenog društva" sprovedeno u 16 gradova i opština.

"Svaki deseti ima prihode ispod aposlutne linije siromaštva, na granici siromaštva je osam odsto starijih, dok ispod prosečne penzije živi njih 28 odsto", pokazalo je istraživanje sprovedeno u septembru na reprezentativnom uzorku od >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << 1.037 starijih sugrađana.

Istraživanje je pokazalo da 18 odsto anketiranih nema dobru ishranu, a 39 odsto njih ni novca za odeću i obuću, nešto više od 10 odsto starih nema dobro grejanje zimi, kao i da se 14 odsto njih ne čuje s decom.

Poteškoće u kretanju ima 37 odsto starijih žitelja Srbije od kojih je jedan odsto stalno u krevetu ili kolicima, 76 odsto ih ima neku bolest već duže vreme, pokazalo je istraživanje.

Sociolog Gradimir Zajić je naveo da je trećina starijih u ovoj godini imala potrebu za negom u svom domu i da većina starijih smatra da će im pomoć biti potrebna u budućnosti.

Prema njegovim rečima, svaki 10. građanin koristi usluge pomoći u kući iako za njima ima potrebu dvostruko veći broj građana. Usluge gerontodomaćica koristi šest odsto građana, iako mnogo veći broj građana ima potrebu za njima.

Zajić je rekao da stariji od države očekuju finansijsko osnaživanje, kao i veću brigu i pomoć bolju zdravstvenu zaštitu i društvene uslove za dostojansvenu starost.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je navela da je cilj tog straživanja bio da se utvrdi položaj starijih osoba koje žive u urbanim sredinama u Srbiji, pre svega da se utvrdi u kakvim uslovima žive, koliko su im dostupne usluge zdravstvene i socijalne zaštite, ali i usluge transporta, koliko im je osigurana bezbednost posebno u većim gradovima.

"Slika života starih na selu je mnogo sumornija od ove u gradskim sredinama", rekla je Janković.

Istraživanje je pokazalo i da je 46 odsto starijih izloženo nekom vidu diskriminacije.

Prema rečima predstavnice Crvenog krsta Nataše Todorović stariji ljudi osećaju nejednakost, nesigurnost, mnogi su marginalizovani, a deo problema nastaje i zbog stereotipa da su spori, da se sporo kreću i da sporo plaćaju račune.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.