Istraživanje: Nizak nivo znanja građana o ljudskim pravima

Izvor: N1 televizija, 11.Dec.2017, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanje: Nizak nivo znanja građana o ljudskim pravima

Milena Vasić iz Komiteta pravnika za ljudska prava (Yucom) i Vukosava Crnjanski iz Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) izjavile su u Novom danu da je poštovanje ljudskih prava osnova demokratskog društva.

Vasić podseća da se ne može realizovati nijedno drugo pravo ako se ne poštuju ljudska prava.

"To je esencija demokratskog društva", kaže ona.

Ona dodaje da društvo poslednjih godina postiže izvestan napredak kad je reč >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << o ljudskim pravima, ali da se to odvija sporo.

Kad je reč o žalbama građana Yucomu, Vasić ističe da se najčešće radi o povredi prava na pravično suđenje, pre svega na suđenje u razumnom roku.

"Ali imamo i povredu prava na rad, povrede prava na lični i porodični život, povreda prava deteta, prava na izdržavanje, nasilje u porodici...", navodi Vasić.

Govoreći o medijima, Vasić navodi da postoji senzacionalistički pristup izveštavanju, pogotovo kad se radi o žrtvama.

Crnjanski ističe da je ono što karakteriše naše društvo izostanak solidarnosti.

"Građani zaboravljaju da će u jednom trenutku biti manjina i da će njihova prava na neki način biti ugrožena", rekla je Crnjanski.

Istraživanje koje je sprovela CRTA pokazalo je da je nivo znanja o ljudskim pravima vrlo nizak.

Takođe, građani su kazali da ne veruju institucijama niti veruju da svojim učešćem mogu nešto da promene.

"Kao razloge navode da ne znaju kako, zatim da nemaju vremena, ali najvažnije je da ih ne interesuje i to je ozbiljan društveni problem i treba da nas ozbiljno zabrine", ocenjuje Crnjanski.

Ona dodaje da je istraživanje pokazalo da građani više ne vide medije kao glavne saveznike u rešavanju njihovih problema, a takođe postoji i pad poverenja u Narodnu skupštinu, što je prema njenim rečima signal da se dešava nešto što nije dobro za razvoj demokratije.

"Nivo zainteresovanosti za politiku kod nas je samo 25 odsto. Ako dignemo ruke to znači praktično da smo digli ruke od života i onda dolazimo u situaciju da nismo više građani nego podanici", zaključuje Crnjanski.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.