Istraživanje NALED-a o sivoj ekonomiji (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Avg.2022, 14:16

Istraživanje NALED-a o sivoj ekonomiji (AUDIO)

U poslednjih pet godina siva ekonomija u Srbiji stagnira ili je u opadanju, procenjuju privrednici, koji su obuhvaćeni istraživanjem NALED-a. Štaviše, čak 60 odsto anketiranih privrednika ocenjuje da su uslovi poslovanja dobri, što je za gotovo polovinu više nego pre pet godina. O tome i ostalim rezultatima istraživanja, za Radio Novi Sad razgovarali smo sa Ivanom Radakom iz NALED-a.

Sudeći prema mišljenju privrednika u Srbiji, a anketirali smo ih u periodu od aprila do >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << juna ove godine, ove krizne godine nisu uticale na rast sive ekonomije. Najveći deo privrednika smatra da je siva ekonomija ostala na istom nivou, ili da opada. Za očekivati je da u kriznim godinama siva ekonomija raste jer predstavlja na neki način beg od povećanih troškova. Možemo tumačiti da je na takav stav privrednika o padu sive ekonomije uticala snažna podrška države tokom pandemijskih godina, što je pomoglo legalnoj privredi da opstane i posluje. Takođe, ubrzana digitalizacija je suzila prostor poslovanja van propisa. Do jeseni pripremamo novu procenu obima sive ekonomije u Srbiji, korišćenjem više različitih metodologija, kaže Radak.

U prethodnih pet godina, smanjen je udeo sive ekonomije u trgovini i ugostiteljstvu a povećan u sektoru zanatskih usluga i popravki.

Došlo je do promene u percepcije privrednika, uvek su po njihovom mišljenju, građevinarstvo i ugostiteljstvo bili ti sektori u vrhu po sivoj ekonomiji, sada su zanatske usluge koje su bile na nekom četvrtom mestu izbile na drugo mesto. Nova fiskalizacija je smanjila neizdavanje računa u ugostiteljskom sektoru, koji je inače bio dosta problematičan, ističe Radak.

Očekujemo skoro usvajanje programa i mera za suzbijanje sive ekonomije do 2025. godine, Vlada dosta dugo radi na tom dokumentu, program je više puta unapređivan i usvajani su novi akcioni planovi za njegovo sprovođenje. U planu je jačanje i unapređenje inspekcijskog nadzora i resursa, kao i Sudova. Očekujemo i podsticajne poreske mere, kaže Radak.

Kompletan razgovor sa Ivanom Radakom iz NALED-a poslušajte u audio prilogu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.