Istraga zbog zločina u Srbiji

Izvor: RTS, 09.Mar.2011, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga zbog zločina u Srbiji

U toku pretkrivični postupak protiv bivših čuvara logora u Srbiji za vreme rata, koji su osumnjičeni za mučenje i ubijanje hrvatskih vojnika i civila, rekao zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić. Hrvatski "Globus" objavio imena 27 osumnjičenih.

Protiv više desetina komandira i čuvara u pet logora po Srbiji, u kojima su mučeni i ubijani hrvatski vojnici i civili, udruženje "Vukovar 1991" još je 2008. podnelo krivičnu prijavu Tužilaštvu za ratne zločine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije, ali do danas nije podignuta nijedna optužnica, piše nedeljnik Globus koji donosi imena 27 osumnjičenih.

Portparol tužilaštva Bruno Vekarić izjavio je za Globus da je procesuiranje zločina po toj prijavi u fazi pretkrivičnog postupka.

Istragu je sprovodilo i hrvatsko državno tužilaštvo koje je ispitalo oko 200 ljudi, da bi u maju 2008. pravnik Zoran Šangut sve podatke o počiniocima ratnih zločina, u ime udruženja "Vukovar 1991", dao u krivičnoj prijavi protiv nepoznatih lica, zbog počinjenog krivičnog dela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika koja je podneta Tužilaštvu za ratne zločine Srbije.

Radi se o državljanima Srbije, većinom bivših pripadnika JNA, ali i milicije i srpskih dobrovoljačkih jedinica koji su u pet logora po Srbiji učestvovali u mučenju i ubijanju hrvatskih vojnika i civila koji su tamo odvedeni nakon pada Vukovara, u novembru 1991. godine, piše Globus.

Njihova imena izašla su na videlo zahvaljujući iskazima hiljada bivših logoraša koje su prikupile veteranska udruženja "Vukovar 1991" i Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracionih logora.

Logoraši su identifikovali nekoliko desetina lica - upravnika logora, ispitivača i čuvara - koji su ih maltretirali.

To nije konačan popis onih koje bi sudski istražitelji morali da pitaju šta su radili u logorima u Srbiji. Može se pretpostaviti da mnogi od tih zločinaca danas mirno žive u Srbiji, neopterećeni svojom ratnom prošlošću, navodi Globus.

List piše da je kroz logore na teritoriji Srbije prošlo najmanje 7.000 hrvatskih vojnika i civila, pretežno iz istočne Slavonije i podseća da je reč o logorima u Sremskoj Mitrovici, Stajićevu, Begejcima, Beogradu i Nišu.

Oko 300 ljudi je ubijeno, a još 495 se nikad nije vratilo kućama i do danas se vode kao nestali.

Globus navodi da su zločini počinjeni nad hrvatskim zarobljenicima u logorima, od oktobra 1991. do avgusta 1992, jedna od najvećih tabu tema.

U krivičnoj prijavi pominju se 54 imena, ali su više od polovine nadimci iza kojih se kriju lica čija će imena i prezimena biti jako teško identifikovati. Tajson, Terijer, Plavi 9, Mađar, Tajči, Rambo, Šeki, Gugi, Borko, Brica, Ljubo Brijač, Crnogorac, Bobota, Šicer, Razarač, Razbijač - samo su neki od tih nadimaka koji su korišćeni, jer se od početka znalo da su ti logori kršenje međunarodnih konvencija, piše list.

Globus donosi imena potpukovnika Miroslava Živanovića, komandanta logora Stajićevo i Begejci, majora Zorana Ranđelovića, komandanta logora u Sremskoj Mitrovici, kao i imena Dragoslava Tomića, Stojana Cvetkovića, Veljka Dragićevića, Slobodana Simića i drugih čuvara i ispitivača po logorima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.