Izvor: B92, 03.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga protiv pripadnika OVK

Beograd -- Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić kaže da je pokrenuta istraga protiv dva pripadnika OVK.

Istraga je pokrenuta zbog sumnje u ratne zločine nad Srbima u Orahovcu 1999. Vekarić je rekao da je od dva osumnjičena Albanca jedan dostupan istražnim organima Srbije. U Tužilaštvu za ratne zločine kažu da njihov zahtev za sprovođenje istrage obuhvata dva događaja.

Prvi se odnosi na period posle povlačenja JNA sa Kosova, kada su osumnjičeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pripadnici OVK na teritoriji opštine Orahovac ulazili u kuće nealbanskog stanovništa, pre svega Srba, a zatim ih i spaljivali. Osumnjičeni pripadnici OVK su 16. juna izveli tri Srbina iz njihovih porodičnih kuća u Orahovcu, kaže Vekarić: "Muškarce su odvodili u različitim pravcima, a konkretno, u našem zahtevu radi se o odvođenju tri pripadnika srpske nacionalnosti u mesto Brestovac, gde su bili brutalno pretučeni i zlostavljani, i nakon toga je jedan, upravo od posledica tog zlostavljanja, preminuo. Drugi se vodi kao nestao, a treći je uspeo da umakne."

Drugi događaj odnosi se na 18. jun 1999. godine, kada je još jedan Srbin iz Orahovca odveden u mesto Prnjača, gde je ubijen automatskim oružjem.

Kako B92 saznaje, Tužilaštvo za ratne zločine ima spisak od 28 imena pripadnika OVK, za koje se sumnja da su izvršili najteže zločine na teritoriji opštine Orahovac. Dva pripadnika OVK na koje se odnosi zahtev za sprovođenje istrage nalaze se na tom spisku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.