Istraga protiv HDZ-a nije politički motivisana

Izvor: Vesti-online.com, 01.Nov.2011, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga protiv HDZ-a nije politički motivisana

Državno tužilaštvo Hrvatske (DORH) odbacilo je spekulacije pojedinih medija da donosi politički motivisane odluke i istaklo da je istraga protiv vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) pokrenuta u skladu sa zakonom.

Tužilaštvo navodi da su tek u poslednja dva meseca, istragom u slučaju Fimi medije, pribavljeni neosporni dokazi da je deo novca korišćen za potrebe HDZ-a, u vreme dok je tadašnji predsednik vlade Ivo Sanader bio i predsednik stranke.

Po >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << hrvatskom Zakonu o odgovornosti pravnih osoba, za krivična dela mora se sprovesti jedinstveni postupak i protiv odgovorne i pravne osobe, objašnjava tužilaštvo.

U saopštenju tužilaštva se podseća da je nalog za sprovođenje istrage u slučaju Fimi-medije donet pre oko godinu i po, a da se istraga mora završiti u roku od godine i šest meseci. U protivnom se, navodi DORH, po zakonu smatra da je državno tužilaštvo odustalo od krivičnog progona.

"Državno tužilaštvo ni na koji način ne donosi političke odluke, niti ih može donositi", poručili su iz tužilaštva.

Krajem prošle sedmice potvrđeno je da je HDZ, kao pravna osoba, pod istragom u sklopu istrage o crnim stranačkim fondovima. Reč je o proširenju antikorupcijske istrage u slučaju Fimi media - izvlačenju na desetine miliona kuna preko marketinške agencije istog naziva iz državnih preduzeća i ministarstava.

Istraga se u tom slučaju vodi i protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, a navodno je istragom obuhvaćeno i nekoliko bivših i sadašnjih funkcionera HDZ-a.

Predsednica stranke nije na popisu osumnjičenih, ali je navodno pod istragom finansiranje njene predsedničke kampanje iz 2005. godine.

Na zahtev DORH-a, Županijski sud u Zagrebu doneo je odluku o privremenoj blokadi imovine vladajuće stranke.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.