Istraga protiv Davinića

Izvor: RTS, 16.Apr.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga protiv Davinića

Vrhovni sud Srbije naložio sprovođenje istrage protiv Prvoslava Davinića. Bivši ministar odbrane osumnjičen da je zloupotrebom položaja, izraelskoj firmi pribavio korist, sklapanjem ugovora o korišćenju satelita u vrednosti od gotovo 45 miliona evra.

Vrhovni sud Srbije naložio je Okružnom sudu u Beogradu da sprovede istragu protiv bivšeg ministra odbrane SCG Prvoslava Davinića, zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj u vezi sa zakupom špijunskog satelita >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od izraelske firme.

Vojno odeljenje Okružnog suda je dva puta odbijalo da pokrene istragu protiv Davinića, jer je ocenilo da nema osnova.

Odlučujući o žalbi tužioca VSS je preinačio rešenje Vojnog odeljenja Okružnog suda i odredio sprovođenje istrage.

Davinić je osumnjičen da je iskoristio službeni položaj i pribavio korist izraelskoj firmi "International N.V.", tako što je sa tom firmom zaključio ugovor o pravu korišćenja satelita, vredan 44,9 miliona evra.

To je uradio bez ikakvog prethodnog postupka izbora ponuđača i bez bilo kakve prethodne stručne konsultacije sa Generalštabom Vojske SCG, ili bilo kojim drugim odgovornim i stručnim licima Vojske SCG, radi utvrđivanja potrebe satelitskog nadzora teritorije sa stanovišta odbrane zemlje i radi definisanja uslova za ugovaranje odgovarajućih usluga, navedeno je u saopštenju VSS.

Davinić je 18. februara prošle godine izneo odbranu pred istražnim sudijom, koji se nije saglasio sa zahtevom Tužilaštva da se pokrene istraga.

Nekadašnji ministar odbrane je posle saslušanja kod istražnog sudije, dan pošto je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije, rekao novinarima da je glavni razlog za nabavku špijunskog satelita, odnosno opreme za praćenje razvoja situacije na terenu, bio izveštaj vojnih službi bezbednosti koje su krajem 2004. godine predvidele mogućnost secesije i nelegalnog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Ugovor sa izraelskom kompanijom "Imidžset internnešel", na žalost, nikada nije zaključen zbog nedostatka finansijskih sredstava, objasnio je Davinić.

Zbog nepoštovanja ugovornih obaveza, Srbija je odlukom arbitraže u Londonu nedavno obavezana da izraelskoj firmi plati 37 milona evra odštete.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.