Izvor: B92, 19.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga o ratnom zločinu u Lovasu

Beograd -- Tužilaštvo za ratne zločine pokrenulo postupak zbog ubistva hrvatskih civila u selu Lovas kod Iloka u jesen 1991.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže da je Tužilaštvo prikupilo određena obaveštenja i podatke o osobama koje su u to vreme bile u Lovasu i da pokušava da preko vojnih službi bezbednosti prikupi relevatne podatke i otkrije izvršioce.

Prema njegovim rečima, Tužilaštvo je u stalnom kontaktu s Državnim odvjetništvom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hrvatske i Većem za ratne zločine Županijskog suda u Vukovaru, pred kojim se od prošle godine vodi ponovljen postupak protiv 17 optuženih, u odsustvu, za delo genocida i drugih krivičnih radnji protiv civilnog stanovništva u Lovasu.

Fond za humanitarno pravo zatražio je od Tužilaštva za ratne zločine Srbije da o slučaju Lovas pokrene istragu protiv odgovornih komandanata Novosadskog korpusa Jugoslovenske narodne armije, Teritorijalne odbrane i dobrovoljačkog odreda Dušan Silni. FHP je naveo da su JNA i pridružene jedinice 10. oktobra 1991. u artiljerijskom napadu ubile 30 meštana Lovasa, da bi posle zauzimanja sela veća grupa civila bila primorana da uđe u minsko polje, a njih 24 je poginulo.

Jedan od optuženih pred Županijskim sudom u Vukovaru Ljuban Devetak u izjavi koju je FHP dostavio Tužilaštvu navodi da neće izbegavati pojavljivanje pred sudom u Srbiji. FHP navodi da je Devetak izjavio da je izvesni potpukovnik Dimitrijević izdao naređenje da Hrvati iz Lovasa budu odvedeni u minsko polje, dok mu je pretpostavljeni starešina bio pukovnik Dušan Lončar, koji je kasnije unapređen u čin generala.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.