Izvor: B92, 02.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga o nestanku Srba u Vukovaru

Vukovar -- Hrvatski helsinški odbor je još 2002. predočio dokumentaciju o nestanku dvadesetak vukovarskih Srba.

Policiji i vukovarskom Županijskom državnom tužiocu Božidaru Piljiću predata je dokumentacija o vukovarskim Srbima, civilima, odvedenim u nepoznatom smeru pred početak opsade Vukovara 1991. Mnogi su bili skloni da poveruju kako je otvorena sasvim nova stranica u rasvetljavanju sudbina nestalih osoba u gradu na Dunavu. Primivši dokumente, nadležne institucije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su obećale istragu.

Ipak, Hrvatski helsinški odbor ni dan-danas ne zna šta je i da li je uopšte u međuvremenu išta preduzeto oko spisa br. KR-DO-624/02.

Taj spis naime sadrži izjave očevidaca o nestanku građana srpske nacionalnosti u Vukovaru u leto 1991. godine i unutra su iskazi svedoka i porodica dvadesetak nestalih vukovarskih Srba koje je Hrvatski helsinški odbor mukotrpno skupljao dve godine razgovarajući s nekoliko stotina ljudi. Broj nestalih Srba u leto 1991. godine puno je veći od, u ovom spisu navedenih, dvadesetak, no jedino je u njihovom slučaju kompletirana potrebna dokumentacija.

U spisu doslovno stoje izjave ko je, kada i na koji način odveo te ljude kojima se od leta 1991. godine gubi svaki trag: "Nestale vukovarske Srbe presretale su uniformirane ili grupe u civilu, ponekad maskirane, zaustavljajući ih na ulici, ispred vlastitih kuća i stanova, po povratku ili odlasku na posao, nekada po danu, a nekad i u pola noći, naprosto ih izvlačeći iz postelja i odvodeći u nepoznatom smjeru. Naočigled obitelji, poznanika ili slučajnih prolaznika ovi su ljudi odvedeni i odonda ih više nitko nije vidio".

Slučajno ili ne, nestali su bili viđeniji Vukovarci srpske nacionalnosti, a gotovo u svim iskazima svedoka ovih odvođenja spominje se ime Tomislava Merčepa, tadašnjeg sekretara narodne obrane i njegovih ljudi.

Domaća istraga o nestalim Srbima, za sada još uvek stoji na mrtvoj tački, a poslednja informacija, doduše neslužbena, jeste da je celokupni spis Hrvatskog helsinškog odbora predan Županijskom državnom tužilaštvu nestao iz ove institucije prošle godine prilikom provale. Priča bi povremeno izlazila u javnost putem medija, pogotovo nakon što bi u Vukovaru bili primećeni haški istražitelji.

Cela je priča ponovno aktualizovana ovih dana dok Hrvatsku potresa afera Osijek, ona koja tereti jedinicu Branimira Glavaša u Osijeku za ubistva srpskih civila 1991. godine. Predsedniku Hrvatskog helsinškog odbora, Žarku Puhovskom, protekle nedelje se javio se čovek koji tvrdi da može svedočiti o predratnim likvidacijama Srba u Vukovaru.

Puhovski je juče izjavio kako ga je na ulici u Vukovaru zaustavio čovek koji je rekao da bi želeo javno govoriti govoriti o nekim 'likvidacijama'. Puhovski je uzeo podatke od njega i predao ih glavnom državnom tužiocu Mladenu Bajiću.

Inače, poznati hrvatski advokat Ante Nobilo takođe je nedavno izašao u javnost s pričom da mu se nedavno javila žena koja zastupa udovice i majke Srba ubijenih u Vukovaru 1991, pre početka otvorenog rata u tom gradu i koja takođe poznaje svedoke koji su voljni da govor e o likvidacijama Srba u Vukovaru.

Hoće li nadležne institucije išta preduzeti u vezi sa potencijalni m svedo cima koji žele govoriti o likvidacijama civila srpske nacionalnosti u Vukovaru - ostaje da se vidi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.