Izvor: B92, 01.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga o kasarni u Bjelovaru

Zagreb, Beograd -- Županijsko državno tužilaštvo u Bjelovaru traži istragu o događaju u kasarni JNA 1991. u Bjelovaru.

Po emitovanja snimka za koji se navodi da prikazuje ratni zločin pripadnika hrvatskog Zbora narodne garde nad pripadnicima JNA u kasarni u Bjelovaru, novinar Feral tribjuna Ivica Đikić kaže da je o tom zločinu već pisao i da je Županijsko državno tužilaštvo u Bjelovaru u julu u vezi s tim slučajem podnelo zahtev za podizanje istrage protiv nepoznatog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << počinioca.

"Tu se navodi da su poslednjeg dana septembra 1991, po predaji kasarne, u nju ušli predstavnici Zbora, na čelu s tadašnjim predsednikom kriznog štaba Bjelovara Jurom Šimićem, da su vojnici i oficiri JNA postrojeni. Iz stroja su izvedena tri oficira, odvedena u stranu, nekoliko metara, i likvidirani mecima u glavu", kaže Đikić.

Prema podacima organizacije Veritas, čiji je snimak objavljen, Šimić je odmah po ulasku u kasarnu ubio, pred svim vojnicima, komandanta kasarne, pukovnika Rajka Kovačevića, i starešine Dragišu Jovanovića i Miljka Vasića. Đikić kaže da su po Bjelovaru godinama kružili video snimci tih ubistava, a da su snimke videli čak i članovi porodica ubijenih oficira. Bilo je očekivano da će ti snimci jednom biti javno dostupni", kaže on.

Portparol Tužilaštva Srbije za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da je podignuta optužnica u tom slučaju, ali da ne može da iznese detalje zbog tajnosti postupka. Đikić kaže da će postupak za taj zločin sigurno biti vođen u Hrvatskoj, kada tamošnjem tužilaštvu kolege iz Srbije proslede iskaze svedoka.

Za snimak, koji je emitovala Radiotelevizija Srbije, navodi se da prikazuje zločin u kasarni JNA Božidar Adžija u Bjelovaru, kada se posle višednevne blokade i oružanih borbi više od 200 vojnika i oficira predalo Hrvatskoj vojsci. Na snimku se, između ostalog, vide mrtvi uniformisani ljudi kako leže u krvi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.