Izvor: Glas javnosti, 09.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milanković pod istragom!

Piše: V. Stanić

BEOGRAD - Protiv direktora Javnog preduzeća „Elektromreže Srbije“ (EMS) Miloša Milankovića Okružnom javnom tužilaštvu (OJT) podneta je krivična prijava za zloupotrebu službenog položaja, tvrdi ministarka pravde Snežana Malović. Milanković je na čelo EMS postavljen kao kadar stranke G17 plus.

- Okružno tužilaštvo je sastavilo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja Prvom odeljenju Uprave kriminalističke policije, Policijske >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << uprave Beograd - navodi Malovićeva u svom odgovoru na pitanje zašto Milankoviću nije određen pritvor, kako ne bi uticao na svedoke. Ona dalje objašnjava da Policijska uprava Beograd do danas nije tužilaštvu dostavila izveštaj na osnovu koga bi moglo da donese odgovarajuću odluku za dalje postupanje.

Sredinom oktobra, protiv Milankovića je podneta krivična prijava jer nije poštovao Zakon o javnim nabavkama i što je hrvatskim firmama „Zagreb trans“ iz Zagreba i „Končar energetski transformatori“, takođe iz Zagreba, omogućio da ostvare protivpravni profit u našoj državi.

Milanković je takođe zloupotrebio i službeni položaj kada od hrvatske kompanije „Končar“ nije naplatio putem bankarske garancije 10 odsto ukupne vrednosti posla (500.000 evra), piše u pomenutoj krivičnoj prijavi. Nedugo posle podnošenja ove krivične prijave, u Narodnoj skupštini pokrenuto je i pitanje odgovornosti Milankovića za ovu, ali i prethodne afere.

Poslanici LDP, SNS, SRS optuživali su ga za raznorazna krivična dela, počev od potpisivanja štetnih ugovora do zloupotrebe službenog položaja. Poslanik SRS-a Milan Avramović je prilikom jednog od svojih izlaganja za skupštinskom govornicom javno postavio i pitanje zašto protiv Milankovića nije pokrenut krivični postupak i zašto mu se ne odredi pritvor kako ne bi uticao na svedoke.

Najnovije objašnjenje ministarke pravde je, prema rečima Avramovića, dokaz da su se stvari napokon pokrenule sa mrtve tačke.

GORI OD KRIŠTA

Miloš Milanković na čelo EMS postavljen je kao kadar stranke G17 plus, njegova mesečna plata iznosi 407.153 dinara, a dnevni list Politika ga je označila kao rekordera u primanjima među direktorima javnih preduzeća. Milanković je za više od sto hiljada dinara plaćeniji od bivšeg direktora Aerodroma Bojana Krišta, koji je zbog bezobrazno velikih naknada morao da podnese ostavku.

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić, iz čije stranke su i Krišto i Milanković, obećao je proteklih dana da neće štiti direktore javnih preduzeća iz njegove stranke ako nisu valjano obavljali svoj posao. Slučaj direktora Milankovića je idealan da Dinkić dokaže koliko je bio ozbiljan kada je dao takvo obećanje.

A na pitanje koliko je, prema njegovom mišljenju, loše što Milankoviću nije određen pritvor, kaže: „Pored opasnosti da Milanković utiče na svedoke, postoji i mogućnost zloupotrebe autoriteta“.

- Znate nije lako službenicima policije i tužilaštva da pošteno rade svoj posao ako znaju da neki direktor Javnog preduzeća ima podršku potpredsednika vlade Mlađana Dinkića. Svi smo bili svedoci kako je Dinkić svojim nastupima u javnosti podržavao direktora Aerodroma Bojana Kriša. Ipak, nadam se da se neće sve završiti na direktoru aerodroma - rekao je Avramović.

Zato očekuje da niko od službenika policije i tužilaštva neće zloupotrebljavati svoju funkciju da zataškava nečije krivično delo. Pomenuti direktor EMS Milanković juče nije do zaključenja ovog broja poslao svoj komentar na dopis ministarke Malović, niti je odgovorio na pitanja koja smo mu poslali elektronskom poštom.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dinkić u fioci

Izvor: Kurir, 08.Dec.2008, 09:37

BEOGRAD - Krivična prijava za zloupotrebu službenog položaja protiv Mlađana Dinkića podneta još 2005. godine izgubljena je negde na putu od Okružnog do Specijalnog tužilaštva, odnosno UBPOK. Kako je Kurir već pisao, iako je uredno zavedeno da je primljena, sa pečatom i datumom prijema, ova...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.