Polarni vrtlog zahvatio SAD

Izvor: Blic, 06.Jan.2014, 09:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polarni vrtlog zahvatio SAD

Talas ledenog vazduha, poznat kao "polarni vrtlog", zahvatio je danas veći deo SAD, donoseći istorijski niske temperature.

Na američkom srednjem zapadu, temperature su pale daleko ispod nule, a saobraćaj je otežan zbog snažnog vetra i snežnog pokrivača, koji mestimično dostiže visinu od 30 centimetara, preneo je AP.

Vlasti su zatvorile škole u više gradova, uključujući Čikago, Sent Luis i Milvoki, i upozorile meštane da, ukoliko mogu, ostanu kod kuće.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
U Fargu, u Severnoj Dakoti, izmereno je 35 stepeni ispod nule, u Medisonu, u Viskonsinu, 21 stepen ispod nule, a u Mineapolisu, Indijanapolisu i Čikagu 15 stepeni ispod nule, a meteorolozi upozoravaju da bi zbog ledenog vetra temperatura mogla da padne na 50-60 stepeni ispod nule.

Ovakva hladnoća već skoro dve decnije nije zabeležena u mnogim delovima SAD.

Gradonačelnik Indijanapolisa Greg Balard proglasio je najviši nivo vanrednog stanja u saobraćaju, što znači da je svaka vožnja zabranjena, osim u hitnim slučajevima. Ta mera je poslednji put bila primenjena tokom snežne oluje 1978. godine.

Mnogi putevi u Ilinoisu su zatvoreni zbog nanosa snega, a na aerodromima na srednjem zapadu, uključujući one u Ccikagu i Sent Luisu, otkazano je više od 1.000 letova.

U Sent Luisu, visina snežnog pokrivača dostigla je 25 centimetara, a na dugačkom spisku institucija koje su zatvorene su i muzej, zoološki vrt, tržni centri i bioskopi.

U celoj državi Minesoti su zatvorene škole, kao i u mnogim gradovima u Viskonsinu, Ilinoisu, Indijani i Ajovi.

Očekuje se da će sutra čak i u delovima Floride temperature pasti do tačke smrzavanja.

Meteorolozi su saopštili da hladan vazduh, koji se formira iznad Severnog pola ili polarnih regiona i koji se obično zadrži u Kanadi, ovog puta stiže i do SAD.

Snežne padavine, jak vetar i izuzetno niske temperature, koji su pogodili severoistok SAD, odneli su više od 16 života.

Većina žrtava stradala je u saobraćajnim nesrećama na klizavim putevima, jedna žena obolela od Alćajmerove bolesti smrzla se kada je odlutala daleko od kuće, a jednog radnika je zatrpala hrpa soli za posipanje puteva.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istorijski niske temperature u SAD

Izvor: Akter, 06.Jan.2014

Talas ledenog vazduha, poznat kao "polarni vrtlog", zahvatio je danas veći deo SAD, donoseći istorijski niske temperature

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.