Istorijska presuda: CarGo posluje po zakonima Srbije

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Maj.2020, 12:55

Istorijska presuda: CarGo posluje po zakonima Srbije

Prekršajni sud je potvrdio da CarGo nije taksi prevoz, a da članovi Udruženja građana CarGo ne obavljaju nelegalnu taksi delatnost.

Direktor kompanije CarGo Technologies Vuk Guberinić i predsednik Udruženja građana CarGo Aleksandar Vučić istakli su da je danas istorijski dan za pravosudni sistem jer je nakon višegodišnje pravne borbe doneta prva oslobađajuća presuda koja potvrđuje da CarGo posluje u skladu sa zakonima Republike Srbije.

Sud je utvrdio tri >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ključne razlike između taksija i CarGo usluge, te da članovi Udruženja građana CarGo ne obavljaju nelegalnu taksi delatnost.

-Ova presuda meni lično i svim zaposlenima vraća veru u pravosudni sistem i u pravdu. Ovo je prva oslobađajuća presuda i nadamo se da je ovo uvod u zaustavljanje daljeg progona kompanije CarGo Technologies, Udruženja CarGo i njegovih članova“, rekao je Guberinić ispred Prekršajnog suda.

On je dodao da je Prekršajni sud naveo da je taksi javni prevoz dostupan na korišćenje svim građanima, a CarGo privatna usluga dostupna isključivo članovima Udruženja CarGo.

-Pored ove razlike, sud je prepoznao da postoji razlika u samoj naplati, odnosno u taksiju građani plaćaju prevoz vozaču, dok se u CarGo ne naplaćuje prevoz, već postoji naknada za korišćenje softvera. Na kraju, utvrđeno je da za naplatu taksi koristi taksimetar, dok CarGo koristi aplikaciju - istakao je direktor CarGo.

Guberinić je izrazio nadu da će sudije i u ostalim predmetima, koji imaju isto činjenično stanje, poći ovim putem i doneti oslobađajuće presude.

-Znamo da su pravo i pravda na našoj strani. Znamo da smo sve radili po zakonu i po savesti. Ovo je bila hrabra i jedina ispravna presuda. Često su i sami službenici znali da krše zakon, znali da nas ugnjetavaju protivno pravu, ali su postupali po naređenjima formalnih i neformalnih centara moći. Izdržali smo i slanje svih mogućih i nemogućih inspekcija, od zabrane oglašavanja pa sve do poreske uprave - istakao je.

Guberinić je podsetio na njihov put tokom koga su izdržali „prebijanja, napade, nasilnička  oduzimanja, hapšenja, prekomernu upotrebu sile“.

-Ovo nije samo naša bitka, već bitka za sve građane Srbije, inovativne kompanije i na prvom mestu mlade. Ujedno ovo je i moj poziv mladima da ostanu, da se bore, da ne odustanu. Mi nismo samo primer već i saveznik svim mladima koji žele da menjaju Srbiju na bolje - zaključio je direktor CarGo Technologies.

Predsednik udruženja građana CarGo Aleksandar Vučić rekao je da je ova presuda prepoznala moderan i inovativan način povezivanja ljudi kako bi zajedno ostvarili svoje ciljeve.

-Ovo je istorijski dan za više od 800.000 članova CarGo udruženja, za više od 4.000 pružalaca CarGo usluge, ali i za sve časne građane Srbije, jer je doneta pravedna presuda u interesu građana, a ne lobi grupa i taksi kartela - istakao je predsednik CarGo.

On je dodao da je u oslobađajućoj presudi konstatovano i da je inspektor drumskog saobraćaja grubo prekršio Zakon o inspekcijskom nalogu, a da se inspektor čak nije ni odazvao prvom pozivu na saslušanje.

-Mi ćemo nastaviti da za svoje članove inoviramo i menjamo stvari na bolje. Na taj način unapredićemo i Srbiju i život građana u njoj. To je naš doprinos i naš put - zaključio je Vučić.

Prema rečima Vučića, troškove prekršajnog postupka će nažalost snositi Prekršajni sud, odnosno građani, a ne taksi kartel i svi oni koji su želeli da uguše jednu privatnu inicijativu.

Oslobađajuća presuda doneta je u postupku koji se vodi od maja 2019. godine po prijavi saobraćajnog inspektora za nelegalno bavljenje taksi prevozom. Kao i u drugim, i u ovoj situaciji korišćen je „prikriveni islednik“, inspektor koji se lažno predstavio, kako bi naveo CarGo člana na šlep službu koja je pokušala na silu da mu oduzme privatno vlasništvo, njegov automobil.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.