Istorijska odluka u Zagrebu - mogu da budu usvojitelji

Izvor: B92, 05.Maj.2021, 11:04

Istorijska odluka u Zagrebu - mogu da budu usvojitelji

"Veliki trenutak" je odluka Upravnog suda prema kojoj istopolni životni partneri u Hrvatskoj mogu pristupiti proceni da postanu usvojitelji.

To navodi Danijel Martinović iz organizacije "Dugina porodica".

Nakon pet godina pravnih bitaka, Upravni sud u Zagrebu krajem aprila je u slučaju Šegota–Kožić presudio da oni ne smeju biti diskriminisani u postupku procene za usvajanje zbog toga što su sklopili životno partnerstvo.

“Ova istorijska presuda otvara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vrata svim gej i lezbejskim parovima u Hrvatskoj koji žele postati usvojitelji, i potvrđuje kako životni partneri moraju u svim postupcima imati jednaka prava kao i bračni drugovi”, poručuju iz ove organizacije.

Šegota–Kožić su 2016. godine odbijeni u zahtevu da postanu usvojitelji zbog toga što su u istopolnom životnom partnerstvu. Nakon što je njihov zahtev odbijen, tužili su Ministarstvo za demografiju, porodicu i mlade i socijalnu politiku. Sud je presudio u njihovu korist, a Danijel Martinović iz "Dugine porodice" pojašnjava da je ova presuda važna jer daje pravo da istopolni životni partneri mogu pristupiti proceni da postanu usvojitelji. Nada se da centri za socijalnu zavštitu neće ignorisati ovu presudu i postupati po zakonu i tumačenju nadležnih sudova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Istorijska odluka u Hrvatskoj: Gej parovi mogu da usvajaju decu

Izvor: Radio 021, 05.Maj.2021

Upravni sud u Hrvatskoj presudio je da istopolni parovi mogu da budu usvojitelji dece...Danijel Martinović iz udruženja "Dugina obitelj" izjavio je kako je "veliki trenutak" odluka Upravnog suda prema kojoj istopolni životni partneri mogu da pristupe proceni da postanu usvojitelji..."Ova istorijska...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.