Istorijska četvrt Čikaga postala nacionalni spomenik

Izvor: VOA, 01.Mar.2015, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorijska četvrt Čikaga postala nacionalni spomenik

Predsednik Obama i drugi pokušavaju da sačuvaju istorijska mesta u SAD i ekološki važne oblasti, kako bi lekcije iz prošlosti poslužile za učenje budućih generacija. Imajući to na umu, Obama je nedavno proglasio logor u kojem su na Havajima tokom Drugog svetskog rata držani Amerikanci japanskog porekla i oblast od 8.500 hektara u Braunovom kanjonu duž reke Arkanzas u Koloradu,  za "nacionalne spomenike". To će im ujedno omogućiti određenu pravnu zaštitu, koja će takođe pomoći >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << i istorijskom distriktu Pulman u Čikagu.

U ovim velikim zgradama od crvene cigle građenim u viktorijanskom stilu nekada su se nalazili mašinerija i ljudi koji su predstavljali srce kompanije Pulman, krajem 19. i početkom 20. veka.

Na svom vrhuncu, „Pulman“ je bio vodeći proizvođač luksuznih železničkih vagona. Predsednik Istorijske fondacije Pulman, Majkl Šajmanski, kaže da je Čikago bio idealna lokacija, zahvaljujući završetku transkontinentalne železničke pruge.

“Tokom 1860-ih Čikago se isticao kao železnički centar zemlje”.

Industrijalac Džordž Pulman dizajnirao je ceo grad.

“Ideja je bila da se napravi mesto ukoje će biti uredno, efikasno i lepo za ljude koji su želeli da rade za kompaniju Pulman i druge koji su želeli ovde da žive”, priča Šajmanski.

Do početka 20. veka, ove ulice bile su pune zaposlenih u kompaniji Pulman, koja je postala jedan od najvećih poslodavaca Afroamerikancima, koji su radili kao portiri i osoblje u Pulmanovim vagonima za spavanje.

A među tim portirima bio je i predak nekoga ko je blizak predsedniku Obami.

“Praunuci jednog od tih portira ukazala se prilika da studira na dobrom koledžu, završi pravo i dobije priliku da radi za gradonačelnika, a onda je dobila mogućnost da nastavi sa uspesima i služi ako lider u nekim od najvažnijih institucija u našem gradu. A ja sve ovo znam zato što je ona prva dama SAD – Mišel Obama”, ispričao je predsednik Obama.

Predsednik Obama kaže da su preci njegove supruge takođe pomogli u organizovanju prvog sindikata Afroamerikanaca.

Lideri sindikata pomogli su u osnivanju pokreta za građanska prava u 20. veku,i tako utrli put predsedniku.

“To je priča o radničkim, građanskim pravima, priča o Afroamerikancima. Mislim da ju je potvrda toga šta ovo mesto predstavlja učinila ubedljivom”, navodi članica Predstavničkog doma iz Iinoisa, Robin Keli.

Ona je podstakla predsednika Obamu da i Pulman proglasi nacionalnim spomenikom.

“Radio je ovde u mladosti, mislim da će to biti deo njegovog nasleđa”.

Ali zamalo da ne bude. Šteta koju su izazvali zub vremena i požari navela je Nacionalnu fondaciju očuvanje istorijskih spomenika da Pulman proglase za jednu od najugroženijih istorijskih znamenitosti u SAD.

“Oko 90 odsto originalnih stambenih objekata i dalje postoje, ali je očuvano tek manje od deset odsto fabričkih pogona. To takođe ogovori o tome da je stambeni deo funkcionisao”.

Šajmanski živi u istorijskom distriktu Pulman i kaže da bi proglašenje te četvrti nacionalnim spomenikom pomoglo u nastojanjima da se ta oblast očuva i ohrabrilo ljude da posete to mesto kako bi shvatili njegovu ulogu u oblikovanju Amerike.

“Ovo mesto je prekretnica na našem putu ka savršenijoj uniji”, poručio je predsednik Barak Obama.

Iako širom grada postoje brojne istorijski važne lokacije, proglas predsednika Obame pretvorio je istorijski distrikt Pulman u prvi nacionalni spomenik u Čikagu.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.