Istorija sa dve strane Drine

Izvor: Vesti-online.com, 08.Nov.2018, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorija sa dve strane Drine

U Srpskom kulturnom društvu u Dibendorfu prof. dr Miloš Ković i prof. dr Draga Mastilović održali su predavanje na temu "Srpsko nacionalno pitanje: prošlost, sadašnjost, budućnost". Organizator događaja bio je odbor SPKD Prosvjeta u Švajcarskoj.

Mastilović, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Ković, docent Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu su u dinamičnom dijalogu na ovom svojevrsnom javnom času pričali o Srbiji i srpskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << narodu u Velikom ratu.

Govorili su i o tome koliko su nam neke stvari kao jednom istom narodu jasnije i bliže ako su sa jedne strane Drine i koliko o nekim događajima iz sopstvene istorije ne znamo ili ih lakše zaboravljamo ako su "daleko", na drugoj strani. Ova tema je zainteresovala mnoge posetioce koji su došli odasvud. Neki od gostiju su došli čak iz Bregenca u Austriji.

U ime Srpskog kulturnog društva gostima je poželela dobrodošlicu Tanja Radojević, potpredsednik SKD-a, uvodnu reč u temu predavanja rekla je Violeta Aleksić, novinar i književnik a pozdravnu reč gostima uputio je dr Čedomir Papović, predsednik SPKD Prosvjeta za Švajcarsku.

Papović je poklonio našim istaknutim istoričarima novu knjigu mr Živka Markovića. Posle predavanja koje je trajalo dva sata usledila je i diskusija pa je druženje sa istoričarima potrajalo do kasnih večernjih sati.

Kovića i Mastilović su predavanja održali i u kafe-knjižari Freska u Opfikonu, a posle liturgija u oba pravoslavna hrama su u Cirihu, Ković u Svetouspenskom, a Mastilović u Svetotroičinom hramu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.