Istorija, poljoprivreda i Bosna i Hercegovina: Najmlađi mlinar zbog kojeg se vodenični kamen i dalje okreće na Krupi

Izvor: B92, 06.Jun.2022, 10:32

Istorija, poljoprivreda i Bosna i Hercegovina: Najmlađi mlinar zbog kojeg se vodenični kamen i dalje okreće na Krupi

Od sedam vodenica u Krupi na Vrbasu, mestu nadomak Banja Luke u Bosni i Hercegovini, danas se samo u dve pravi brašno, a Mladen Rađević, najmlađi mlinar u ovom kraju, čuva stari zanat od zaborava.

Mladen Rađević ima 38 godina, a pre šest je počeo je da melje i prodaje žitarice u jednoj od sedam starih vodenica na slapovima Krupe na Vrbasu u Bosni i Hercegovini.

Danas se vodenice na Krupi, nešto više od 30 kilometara udaljenoj od Banja Luke, uglavnom koriste >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za privlačenje turista, a u 17. i 18. veku su u ovaj kraj dolazili inženjeri iz Nemačke kako bi proučili efikasnu tehnologiju pomoću koje ovi mlinovi funkcionišu.

Starih mlinara, od kojih je Mladen učio, više nema, dok mlađi nisu zainteresovani da se bave ovim zanatom, ali on ne odustaje i trudi se da sačuva tradicionalni način proizvodnje brašna.

"Ako ovde neću zaraditi, ne treba nigde ni da zaradim", kaže mlinar zbog kojeg se vodenični kamen u ovom kraju još uvek okreće.

Pripremio: Grujica Andrić

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.