Istopolni partneri u Hrvatskoj moći će da usvajaju decu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2022, 13:41

Istopolni partneri u Hrvatskoj moći će da usvajaju decu

Visoki upravni sud Hrvatske odbio je žalbu nadležnog Ministarstva i omogućio istopolnim parovima da mogu da pristupe proceni za usvajanje dece pri čemu, kako se navodi, ne mogu biti diskriminisani po osnovu svoje seksualne orijentacije.

Kako je saopšteno iz organizacije Dugine boje, Sud je odbio argumentaciju Ministarstva kojom istospolni parovi ne bi smeli da pristupe proceni za usvajanje dece zbog cilja "zaštite interesa deteta".

Sud je ovu odluku doneto u predmetu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << partnera Mladena Kožića i Ive Šegote, kojima je sada omogućen pristup postupku za usvajanje deteta, saopšteno je na konferenciji za novinare u Zagrebu, preneli su hrvatski mediji.

Kožić i Šegota su se, naime, prijavili u centar za socijalnu zaštitu pre šest godina u želji da postanu usvojitelji, ali su u dva navrata odbijeni zato što su u životnom partnerstvu. Nakon duge pravne bitke 2020. uspešno su postali udomitelji dvoje dece.

Prvostepeni upravni sud prošle je godine doneo presudu da mogu postati i usvojitelji, a nakon žalbe Ministarstva, konačno je presuda Visokog upravnog suda uklonila sve dileme.

Šegota i Kodžić su novinaria, između ostalog, rekli da je šest godina izgubljeno i da to, kažu, ide na dušu politici.

"Šest izgubljenih godina te dece ide na dušu politici koja je u ime odbrane tzv. tradicionalnih vrednosti bila spremna da gazi pravo na porodicu deci koju je društvo zaboravilo", rekli su Šegota i Kožić.

Iz organizacije Duginih boja su saopštili da ova presuda ima dalekosežne posledice za prava LGBTIQ osoba i istospolnih parova u Hrvatskoj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SUD DONEO ISTORIJSKU PRESUDU Gej partneri u Hrvatskoj od sada će moći da USVAJAJU DECU

Izvor: Blic, 26.Maj.2022

Visoki upravni sud Hrvatske odbio je žalbu nadležnog Ministarstva i omogućio istopolnim parovima da mogu da pristupe proceni za usvajanje dece pri čemu, kako se navodi, ne mogu biti diskriminisani po osnovu svoje seksualne orijentacije.

Nastavak na Blic...

Bez diskriminacije istospolnih parova kod posvajanja, odlučio sud u Hrvatskoj

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Maj.2022

Istospolni parovi u Hrvatskoj mogu zajedno pristupiti procjeni za posvojitelje i ne smiju biti diskriminirani temeljem svoje seksualne orijentacije, poruka je iz presude Visokog upravnog suda Republike Hrvatske, priopćeno je iz udruge Dugine obitelji. Prema njihovoj ocjeni, "ova presuda ima dalekosežne...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.