Isterali su medije, prekinuli struju... (FOTO)

Izvor: B92, 01.Sep.2015, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Isterali su medije, prekinuli struju..." (FOTO)

Policija za razbijanje demonstracija silom je izbacila i poslednje aktiviste civilnog društva koji su upali u Ministarstvo ekologije u Bejrutu.

Imad Bazi, jedan od organizatora građanske kampanje "Smrdite" koja je iza velikog portestnog pokreta protiv paralize države i korupcije, rekao je da je policija izbacila 14 aktivista koji su još bili u zgradi ministarstva.

"Primorali su nas da izađemo koristeći silu, isterali su medije, prekinuli struju i gurali su nas niz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stepenice sprat po sprat. Naš protest je bio miran, ali oni su pribegli sili", rekao je on.

Grupa od oko 30 demonstranata iz pokreta "Smrdite" ušla je ranije u ministarstvo probivši se kroz obezbeđenje na ulazu zgrade. Sedili su na podu, tapšali i uzvikivali slogane protiv ministra ekologije Mohameda Mašnuka.

Nije poznato da li je ministar Mašnuk uspeo da izađe iz zgrade ili je bio prisutan tokom protesta aktivista u jednom od hodnika blizu njegove kancelarije.

Nekoliko sati ranije policija je izbacila desetine aktivista iz zgrade, neki od kojih su dobili batine, prema organizatorima kampanje.

Među njima je i jedan od organizatora Lisjen Burželi koji je povređen i odveden u bolnicu, naveo je libanski Crveni krst.

Desetine demonstranata se kasnije skupilo ispred ministarstva da podrži svoje kolege unutra. Policija u opremi za razbijanje demonstracija ih je sprečavala da uđu da se pridruže aktivistima u zgradi.

Protesti protiv neuspeha vlade da reši krizu sa smećem prerasli su u najozbiljnije demonstracije protiv vlade u Libanu u poslednjih više godina. Demonstranti kritikuju celu političku klasu koja dominira Libanom od kraja građanskog rata 1990.

Ogromni protesti održani su u Bejrutu u subotu, a demonstranti su izdali više zahteva uključujući i za ostavku ministra, preteći da će protesti eskalirati ako ne bude ispunio zahteve.

Ministar je odbio da ode, jedino je napustio vladin odbor koji je formiran da reši krizu s đubretom.

Smeće se gomila nedeljama od kada je vlada zatvorila glavnu deponiju, a nije našla zamenu.

Do sada je jedini odgovor na proteste bilo obećanje predsednika parlamenta da će se narednih dana održati razgovori na visokom nivou između političara zemlje.

.

.

.

.

.

.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.