Istekao rok za žalbe; Ribnikar se obnavlja; Sve gotovo do 1. septembra

Izvor: B92, 04.Jul.2023, 09:37

Istekao rok za žalbe; "Ribnikar" se obnavlja; Sve gotovo do 1. septembra

Beograd -- U ponoć istekao rok za žalbe na rezultate javnog poziva za rekonstrukciju beogradske OŠ "Vladislav Ribnikar".

U toj školi je, podsetimo, učenik K.K. ubio 3. maja osmoro vršnjaka i radnika obezbeđenja, dok je jedno dete naknadno podleglo povredama.

To je bio zakonski uslov, kako saznaju "Novosti", da se krene sa obnovom krila zgrade u kom su do sada nastavu pohađali đaci nižih razreda i u kom bi od jeseni trebalo da se nađu svi učenici.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Ministarstvo za javna ulaganja prethodno je pokrenulo postupak bez objavljivanja javnog poziva za javnu nabavku, odnosno izvođenje radova na adaptaciji "Ribnikara". Koliko se preduzeća prijavilo i ko je dobio posao znaće se u narednim danima.

Radovi će, potvrđeno je za list u Vladi Srbije, početi ove nedelje i biće završeni kako je i planirano - do 1. septembra. Tokom leta biće okrečen i sređen deo škole u Ulici Svetozara Markovića.

Na početku nove školske godine u njega će se useliti ne samo đaci od prvog do četvrtog razreda, koji su tu imali nastavu i do sada, već i oni iz viših, čije su učionice bile u delu zgrade u kom je K.K. počinio zločin, i koje je od tada zatvoreno.

U delu škole koji će da se renovira nalazi se 20 učionica, produženi boravak, dve fiskulturne sale, jedna od dve školske zbornice, francuska biblioteka, kao i manji broj kabineta. Ovo je dovoljno da podmiri potrebe 42 odeljenja đaka nižih i viših razreda, koliko ih ima u "Ribnikaru", budući da će nastava od jeseni biti organizovana po smenama.

Procenjena vrednost radova na delu koji će prvi biti okončan nešto je manja od 17 miliona dinara, bez PDV-a. Prema rečima gradskog menadžera u Beogradu Miroslava Čučkovića, procenjena vrednost radova za celu školu je oko 750 miliona.

Nakon ovog dela, kompletno će biti rekonstruisan i deo škole u Ulici Kralja Milutina. On će dobiti potpuno novi izgled. Tu će, kako je planirano, biti i memorijalni centar, u znak sećanja da tragično stradale učenike i čuvara škole.

Školska zgrada je, inače, u obliku ćiriličnog slova P, sa dva dvorišta međusobno povezana stepeništem. Prostire se na oko 9.000 kvadrata.

Škola ima i i gimnastičku salu, sportske terene za košarku, odbojku i mali fudbal, svečanu salu, biblioteku sa čitaonicom, dve zbornice...

Potpuna rekonstrukcija zgrade bio je jedan od zahteva roditelja. Kako je prethodno rekao ministar za javna ulaganja Marko Blagojević, radovi su rezultat dogovora sa roditeljima, a prema rečima gradskog menadžera Miroslava Čučkovića, građevinska dozvola za renoviranje je već izdata, a sama škola već je bila na spisku za obnovu, uz komšijsku gimnaziju "Sveti Sava".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.